Experimentální lék Remdesivir má v Česku zelenou. Nemocnice ho chtějí pro pacienty v kritickém stavu

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskové konferenci po jednání vlády o nových opatřeních k zamezení šíření koronaviru.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskové konferenci po jednání vlády o nových opatřeních k zamezení šíření koronaviru. Zdroj: ČTK/Ondřej Deml

Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskové konferenci po jednání vlády. (16.3.2020)
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Předseda vlády Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vystoupili na tiskové konferenci k aktuální situaci v souvislosti s výskytem koronaviru. (10.3.2020)
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a premiér Andrej Babiš přicházejí na tiskovou konferenci, která se konala 15. března 2020 v Praze po jednání vlády o nových opatřeních k zamezení šíření koronaviru.
5
Fotogalerie

Ministerstvo zdravotnictví dočasně povolilo užití experimentálního léku na COVID-19 Remdesivir americké firmy Gilead v Česku. Vyplývá to z dokumentu, který ministerstvo vyvěsilo na svém webu. Pro pacienta v kritickém stavu ho žádá Všeobecná fakultní nemocnice, uvedla mluvčí nemocnice Marie Heřmánková.

O lék Česko musí firmu požádat a detailně popsat stav pacienta. Výrobce poté posoudí, jestli ho zařadí do klinické studie a lék mu poskytne. Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že by pro lék ČR poslala armádní speciál.

Dočasné povolení platí na šest měsíců. V dokumentu je uvedeno, že „lék je určený pro pacienty v České republice, kteří mají potvrzenou infekci COVID-19, jsou hospitalizovaní a jejich zdravotní stav vyžaduje umělou plicní ventilaci“. Nemocnice musí také od pacienta zajistit informovaný souhlas s tím, že mu bude podán experimentální, oficiálně neschválený lék.

Použití nového léku v Česku musí standardně schválit Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Ten na základě dostupných informací od výrobce, ale také Americké lékové agentury (FDA) nebo Evropské lékové agentudy (EMA) posuzuje jeho bezpečnost a účinnost. V minulosti byl SÚKL kritizován, že běžné posuzování vstupu nového léku trvá dlouho. Pokud firma požádá, stanovuje úřad také možnost jeho hrazení z veřejného zdravotního pojištění. Remdesivir by byl v rámci klinické studie poskytnutý pravděpodobně zdarma.

V Česku jsou v současné době tři pacienti v kritickém stavu. Jeden muž je ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. „Stav pacienta zůstává nezměněný. Je stále na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny VFN Praha, je ve vážném stavu, připojený na mimotělní membránovou oxygenaci (ECMO), ale stabilizovaný,“ řekla mluvčí nemocnice. Ředitel Nemocnice na Bulovce Jan Kvaček v České televizi v úterý večer uvedl, že o lék žádá pro pacienta ve vážném stavu i Nemocnice na Bulovce. Třetí pacientka s nutností plicní ventilace leží v Ústřední vojenské nemocnici.