O státní půjčky na bydlení nemají mladé rodiny zájem, kvůli byrokracii a nízkému limitu

Peníze

Peníze Zdroj: Aleš Pospíšil

Chata
Domek
Stavba
Stavba
Stavba
13
Fotogalerie

Pokud jste mladší 36 let a máte dítko předškolního věku, můžete žádat Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) o úvěr na bydlení. A to s úrokovou sazbou 1,45 p.a. s fixací na pět let a patnáctiletou splatností, výše úvěru je omezena na pouhých 600 tisíc s tím, že tato částka představuje nejvýše 50 procent nákladů. Loni bylo poskytnuto pouhých 17 úvěrů v objemu 10 milionů.

Dle analýzy společnosti Broker Trust není letos situace o moc růžovější, k dispozici je 50 milionů, aktuálně poskytnutých úvěrů je 14 v objemu necelých osm milionů. Získat úvěr na bydlení od státu je administrativně velmi náročné, což nakonec většinu zájemců odradí a pošle do náruče bank, které nabízí hypoteční úvěry. Další nevýhodou je (při dnešní drahotě) nízká výše úvěru a v porovnání s hypotékou poloviční splatnost.

Při koupi nemovitosti musí mít prodávající velkou ochotu čekat na schválení úvěru několik týdnů, což je při aktuální značné poptávce po vlastním bydlení významný handicap. Podepsaná (budoucí) kupní smlouva se musí dokládat již ke schválení úvěru. Státní úvěr se tedy může hodit zejména při koupi nemovitosti od rodiny nebo známých či na úhradu zvýšených nákladů na dostavbu rodinného domu.

Mezi další elementy, které činí úvěr od SFRB málo atraktivním je absence bonusu za nově narozené (osvojené) dítě. Například na sousedním Slovensku, kde funguje obdobný program, dostanou manželé (na Slovensku je sňatek podmínkou) za každé narozené dítě bonus 2 000 eur, v přepočtu tedy přes 50 tisíc korun.

O účinnosti bonusu na nově narozené dítě svědčí předchozí úvěrový program poskytovaný v letech 2005 až 2011. Ten byl tak úspěšný, že se za celé období poskytly úvěry v objemu přes sedm miliard korun a v loňském roce z nich stát odpustil prostřednictvím bonusu za dítě necelých 24 milionů korun. Je to paradoxně skoro 2,5krát více, než si mladé rodiny loni od českého státu půjčily.

Aktuálně se v případě přírůstku do rodiny dá v ČR využít jen přerušení splácení jistiny až na dobu dvou let, což jistě nikoho nemotivuje k tomu, aby si pořídil dalšího potomka.