Kupujete byt? Připravte se, že můžete zaplatit až 10 procent ceny navíc

Developerský projekt

Developerský projekt Zdroj: Aleš Pospíšil

hypotéka
Developerský projekt
Developerský projekt
Developerský projekt
Smlouva o hypotečním úvěru
8
Fotogalerie

Pokud si plánujete pořídit bydlení a chcete ho financovat hypotečním úvěrem, připravte se na to, že splátky hypotéky zdaleka nejsou tím jediným, co na vás čeká. Banka od vás pravděpodobně bude chtít ke splátce jistiny a úrokům životní pojištění a pojištění nemovitosti. Peníze vám z kapsy vytáhne hlavně realitka, právník, notář, stát, katastr a u novostaveb i dodavatelé elektřiny. Náš výčet nákladových položek samozřejmě nemusí být konečný, vždy bude záležet na konkrétním případě.

Například novostavby jsou od „pokuty“ jménem daň z nabytí nemovitosti osvobozeny, přiznání ale na finanční úřad podejte i tak. Tím se dostáváme k tomu, že samotný proces koupě nemovitosti vyžaduje čas a energii, kterou byste jinak mohli nasměrovat někam jinam a mohou vám tak vznikat tzv. náklady ušlé příležitosti.

Zapomínat nesmíme ani na poplatky, které si v souvislosti s poskytnutím úvěru může účtovat banka. Od zpracování návrhu smlouvy, přes provedení odhadu nemovitosti až po poplatek za (nedo)čerpání... Proto se vždy minimálně ptejte, co všechno je zpoplatněno ať víte, na čem jste. Jen pro připomenutí: svých byste měli mít nejméně 20 procent z ceny (nejméně však 10 procent) odhadu.

Ten bance většinou vyjde o něco níž, než cena prodejní. Pokud bychom například uvažovali prodejní cenu 3,5 mil. korun a odhad banky byl o dvě stě tisíc nižší, pak potřebujete 860 tisíc svých jen jako základ hypotečního úvěru.

V případě, že by takový prodej zprostředkovala realitní kancelář, počítejte s provizí 5 procent z prodejní ceny (v našem případě 175 tisíc). Stát si na dani z převodu řekne o dalších 140 tisíc (4 procenta z ceny, hradí vždy kupující). Za své peníze byste měli od realitní kanceláře i adekvátní právní servis. Teoreticky i prakticky můžete zkusit o provizi smlouvat, ale záleží na situaci, pokud budete takříkajíc tahat za kratší konec provazu a zájemců bude více, těžko vám realitka něco sleví.

Další poplatky jsou nižší, pokud vynecháte realitku a spokojíte se službami advokáta, pak za právní servis čítající konzultaci či sepsání smlouvy o smlouvě budoucí, návrhu na vklad a kupní smlouvy zaplatíte zhruba pět tisíc, za službu úschovy peněz u notáře či advokáta počítejte s dvoj až trojnásobkem, čili deset až patnáct tisíc.

Podání návrhu na zahájení řízení o povolení vkladu práva do katastru nemovitostí stojí 1000 korun, ověření podpisů u smluv, které se budou podepisovat vždy v několika vyhotoveních přijde také zhruba na tisícovku. Pozor si dávejte na poplatek za připojení k elektrické síti, ten dělá přes 12 500 korun. Za pojištění nemovitosti můžete ročně zaplatit zhruba čtyři tisíce a životní pojištění by se mělo vejít do tisícovky měsíčně.

Celkem tak můžete na dalších poplatcích, dani, atd. zaplatit až desetinu ceny navíc, což rozhodně není málo, zejména při dnešní drahotě, kdy se ceny nemovitostí zejména ve velkých městech a v Praze speciálně utrhly ze řetězu.