Tři rady, jak bezpečně investovat do akcií

..

.. Zdroj: ABBYY SOLUTIONS LTD

...
2
Fotogalerie

Obliba podílových fondů v Česku roste. Řada lidí ale přitom přemýšlí, že si zkusí investovat sama. Jak na to?

1. Nepropadat panice

Akcie jenom nerostou, ale také padají. Může přijít obtížné období, kdy se nedůvěra vůči akciím zvýší. A ty půjdou dolů. Propadat panice při investování je ale cestou, jak spolehlivě přijít o peníze.

„Akcie jsou přirozeně volatilní, tedy jejich ceny různě kolísají. Dlouhodobý investor by ale neměl sledovat tato kolísaní, jako se spíše zaměřit na dlouhodobý vývoj firmy: její ziskovost a tržby,“ uvádí Martin Mašát, portfolio manažer společnosti Partners.

2. Diverzifikovat

Při investování není rozumné sázet vše na jednu kartu. Investor by měl rozložit svou investici do více akcií, nejlépe z různých oborů. Při rozložení investice klesá riziko. Pokud by investor například na pražské burze měl vše sazeno na akcie NWR, pak by od upisovací ceny přišel o více než 99 procent hodnoty investice. V případě, že by se jednalo o jednu akcii z deseti, tak by jeho ztráta (v případě konstantní ceny ostatních akcií), činila jen 10 procent. Diverzifikace je proto zcela zásadní:

„Jinak je lepší jít rovnou do kasina, vsadit na červenou a černou a hned večer víte, jak jste na tom,“ uvádí Aleš Michl, portfolio manažer fondu Quant.

3. Zaměřit se na dlouhodobější horizont

V posledních letech se roztrhl pytel s nejrůznějšími společnostmi, které nabízejí možnost krátkodobě „investovat“ a ještě si na to peníze půjčit. Takový způsob zhodnocování má u neznalých investorů, kteří nejsou odborníci v technické analýze (předpovídaní budoucího vývoje na základě zhodnocení dat poklesu či růstu akcie), je cestou do pekel. Dlouhodobý horizont investování je výrazně bezpečnější.

„U delších horizontů si investor může dovolit rizikovější investice do akcií, protože jejich jednorázové výkyvy nejsou v dlouhém období důležité. Například jednodenní pokles o 2 procent nemá v horizontu 5 a více let žádný vliv a bude pravděpodobně kompenzován růstem v průběhu investice,“ uvádí Mašát.

Jakou strategii zvolit?

S investováním je třeba zvolit správnou investiční strategii, kterou je nutné dodržovat. Někteří investoři kupříkladu vkládají své peníze do trendových společností. Představitel takové firmy může být Tesla, u které se akcie v roce 2012 prodávaly za 30 dolarů, současná cena dosahuje 320 dolarů. Dařilo se také Facebooku nebo Alibabě.

Na burze se také pohybují investoři, kteří se snaží analyzovat vnitřní hodnotu akcie a používají strategii hodnotového investování, která se snaží odhadnout to, zdali se akcie za současnou cenu vůbec vyplatí nakoupit. „Hodinky, jako holínky, rád nakupuji značkové zboží, když je ve slevě. To se týká i akcií,“ uvedl světově proslulý investor Warren Buffett k tomu, jak vybírá akcie.