Ceny benzinu a nafty v Česku víceméně stagnují

benzin

benzin Zdroj: profimedia.cz

MOL pokračuje v přestavbách svých čerpacích stanic
MOL pokračuje v přestavbách svých čerpacích stanic
Benzina rozjíždí prodej nového paliva Efecta
4
Fotogalerie

Ceny pohonných hmot v Česku víceméně stagnují. Benzin Natural 95 za uplynulý týden zdražil v průměru o dva haléře na 30,64 koruny za litr, nafta o haléř zlevnila na 29,74 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček ČTK řekl, že v příštím týdnu budou ceny pohonných hmot v Česku opět stagnovat nebo mírně růst. "Silný růst ceny ropy na světových trzích byl kompenzován poklesem hodnoty dolaru a posilováním kurzu koruny," uvedl.

"Trh s ropou zažívá politické otřesy. V Íránu probíhají protesty proti tamnímu režimu, což skokově navýšilo cenu ropy v dolarovém vyjádření. Toto riziko bude přetrvávat i v dalších dnech a v případě eskalace násilí může docházet k dalšímu navyšování ceny," dodal. Ceny ropy na světových trzích dosáhly ve středu nejvyšších hodnot od poloviny roku 2015. Cena severomořské ropy Brent stoupla na 67,60 dolaru za barel, americké lehké ropy WTI pak na 61,45 dolaru za barel.

Nejdražší pohonné hmoty v Česku zůstávají na Vysočině. Řidiči tam za litr benzinu zaplatí průměrně 31,35 koruny. Nad 31 korun za litr vyjde Natural 95 už jen v Praze, v ostatních regionech republiky je pod 31 korunami za litr. Nafta je na Vysočině v průměru za 30,50 koruny za litr, na druhém místě je Praha s 30,14 korunami za litr.

Nejlevnější je naopak benzin v Ústeckém kraji. Za litr naturalu tam motoristé zaplatí v průměru 30,25 koruny. Za naftu dají řidiči nejméně v Jihočeském kraji, a to v průměru 29,34 koruny za litr. Jen o haléř dražší je v Moravskoslezském kraji.

Po letních prázdninách začaly pohonné hmoty v Česku zdražovat. Koncem prázdnin řidiči tankovali nejprodávanější benzin Natural 95 za 29,60 koruny a koncem září za 30,20 koruny za litr. Na této úrovni se cena udržela téměř celý říjen a od začátku listopadu znovu stoupala. V uplynulých týdnech ceny paliv stagnují, případně mírně klesají.