Zlevní díky ukončení intervencí dovolená a spotřební zboží?

Řecko.

Řecko. Zdroj: profimedia.cz

Umělé oslabování koruny bylo Českou národní bankou ukončeno v dubnu. Momentálně se kurz české koruny k euru pohybuje okolo 27 korun. O tom, jak to bude v dalších týdnech, můžeme pouze spekulovat.

„Většina spekulantů stále čeká na posílení koruny a realizaci svého výnosu. Taková realizace, dojde-li k ní v masivnější míře, může korunu opět oslabit až nad úroveň intervenčního závazku,“ upozornil Lukáš Kovanda, hlavní ekonom společnosti Cyrrus.

Až by došlo k odplynutí spekulativního kapitálu, mohlo by dojít k postupnému posilování české měny. Alespoň podle odhadů Lukáše Kovandy. Podle něj za rok v tento čas bude kurz na úrovni 25,90 korun za euro.

S intervencí jsme bojovali přes tři roky

S intervencí začala ČNB v listopadu 2013, protože chtěla zabránit deflaci. Tehdy byl kurz na 25,50 korun za euro. Momentálně my „obyčejní lidé“ zatím nepociťujeme, že by k nějakému ukončení intervencí došlo.

„Především ve druhém pololetí však lze díky posilování koruny očekávat, že by mohly zlevnit pohonné hmoty, cestování do zahraničí, elektronika, ale i oděvy,“ domnívá se Miloslav Kufa, finanční ředitel finanční skupiny Ramfin. Teoreticky můžeme čekávat reálně vyšší mzdy, než jak by tomu bylo při pokračujícím intervenčním režimu.

„Ukončení intervenčního režimu je totiž antiinflačním činitelem, takže inflace bude z nadále rostoucích nominálních mezd ‚ukusovat‘ o to méně,“ představil svůj předpoklad i Lukáš Kovanda. „Kromě vyšších reálných mezd budou Češi v celosvětovém měřítku bohatší, protože mzdy i majetek se budou přepočítávat do EUR a USD příznivějším kurzem“ doplňuje vize Michala Moravcová, analytička finančních trhů ve společnosti Bossa.

Dočkáme se větších úroků na spořicích účtech?

Možná ano, možná ne. „V současnosti nabízejí spořicí účty minimální zhodnocení a se započtením inflace je reálný výnos vlastně záporný,“ uvedl Michael Pokiser, zástupce finanční skupiny Ramfin. „I přesto však leží na spořicích účtech velké množství peněz, a banky tím pádem nemají příliš velký zájem o nové vklady. Nic je tedy prozatím netlačí ke zvyšování sazeb,“ dodal Pokiser.

Podpořily intervence exportéry?

Lukáš Kovanda je toho názoru, že rozhodně ano. A podle něj jsme na to doplatili my všichni. „Na zisky exportérů se složili všichni ostatní v podobě dražších dovolených, dražšího zboží z dovozu, nižších mezd či nafukování cen nemovitostí, a tedy horší dostupnosti bydlení například pro mladé rodiny s dětmi,“ upozornil.

„Bez intervenčního režimu by česká ekonomika ožívala s podobnou dynamikou jako bez nich, ovšem stálo by to o 2000 miliard korun (plus důsledky příslušných tržních deformací k tomu) méně,“ uzavírá Kovanda.

Video placeholde
Zlevní nám v tomto roce dovolená? Odpoví Jan Bezděk z cestovní kanceláře Fischer. • E15, Arsen Lazarevič