Kdo si bere nejčastěji vánoční půjčky? Překvapivě učitelé a řidiči

Průzkum ukázal, že neumíme hospodařit s penězi. To pak Čehcy dostává do hluhové pasti. Účtů je tolik, že je nestíháme splácet.

Průzkum ukázal, že neumíme hospodařit s penězi. To pak Čehcy dostává do hluhové pasti. Účtů je tolik, že je nestíháme splácet. Zdroj: profimedia.cz

Máte tolik splátek, že nevíte, kterou platit dříve? Hrozí vám exekuce? Zeptejte se odborníka, co s tím dělat!
S pár tisícovkami 13. platu navíc letos může počítat jen velmi málo zaměstnanců
Myslete na důchod a zařiďte si penzijní spoření. Dnes je poslední šance uzavřít si jej s výhodnými podmínkami!
4
Fotogalerie

Vánoce jsou finančně náročné. Někomu tyto větší výdaje nedělají problém, někdo si na ně šetří a jiní se kvůli dárkům i zadluží. Úvěr spojený s vánočními přípravami si bere hned 15 procent Čechů. V Ústeckém kraji je to dokonce více než čtvrtina obyvatel. Nejčastěji jde o půjčky do 5 tisíc korun (9 procent lidí). Více než 5 tisíc korun si půjčí 6 procent Čechů. To vše vyplynulo z průzkumu společnosti KRUK zaměřující se na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků.

Kvůli Vánocům se zadluží 17 procent mužů a 13 procent žen. Nejčastěji to jsou obyvatelé Ústeckého kraje (27 procent). Naopak nejlépe na tom jsou v kraji Olomouckém. Zde se zadluží necelých 5 procent dotázaných. S devíti procenty na tom jsou docela dobře i obyvatelé Pardubického kraje. Půjčky přes 5 000 korun si berou především obyvatelé Jihočeského, Libereckého a Ústeckého kraje (ve všech případech kolem 10 procent respondentů).

„Lidé, kteří nemají na vánoční svátky našetřeno předem, třeba i kvůli dřívějším nečekaným výdajům, řeší situaci pomocí úvěrů. Na Vánoce si Češi půjčují častěji než například na dovolenou nebo na školní potřeby pro děti. Na větší výdaje jsou ochotni půjčovat si především zaměstnanci ze sektorů vzdělávání a dopravy,“ vysvětluje Markéta Kolářová, tisková mluvčí společnosti Kruk.

Naše nákupní návyky podle profesí

Zaměstnanci finančních institucí berou vánoční nákupy nejvíce kvapem. Skoro polovina z nich neřeší ceny a dárky prostě koupí tam, kde se jim to hodí. Zato uniformovaní zaměstnanci hledají nejvýhodnější nabídku na základě porovnání cen. Své nákupy předem plánují zaměstnanci za sektoru stavebnictví a služeb. Spontánní jsou lidé ze sektoru dopravy a finančních služeb.

„Na vánoční nákupy o další očekávané velké výdaje šetří s předstihem především lidé pracující ve službách a IT. V očekávání větších výdajů si nejčastěji potřebný obnos půjčí zaměstnanci z oblasti vzdělávání a dopravy. Při volbě nakupovaného zboží jsou nejméně vybíraví lidé pracující v prodejním sektoru, kteří si kupují stejné věci jako většina ostatních,“ doplňuje Markéta Kolářová.