Chcete si půjčit? Čtěte dál, dozvíte se, kde je to bezpečné a komu se raději vyhnout

Nebankovní půjčka

Nebankovní půjčka Zdroj: Centrofinance

Nebankovní půjčka
Nebankovní půjčka
Index odpovědného úvěrování
Index odpovědného úvěrování
Peníze
9
Fotogalerie

Chybějící sazba RPSN, nadlimitní sankce či absentující smluvní dokumentace. I takové nedostatky odhalil u poskytovatelů spotřebitelských úvěrů Člověk v tísni. Výsledkem je tzv. Index zodpovědného úvěrování, který srovnal 42 společností, které poskytují středně velké spotřebitelské úvěry a nevyžadují přitom zajištění. A jak dopadla vaše banka? Dozvíte se v článku...

Cílem autorů bylo zmapovat situaci, která není tou ideální – prodlení se splátkami. Výchozí stav je následující: úvěr ve výši 30 000 korun se splatností 1 rok (12 měsíčních splátek), bez zajištění a bez uvedení účelu. Při výpočtu nákladů při prodlení byl uvažován následující scénář, kdy se zákazník dostane do potíží, po půl roce přestane splácet a dluh naroste na šest splátek. Do výpočtu byly zahrnuty náklady na vymáhání (upomínky, návštěvy, předžalobní výzvy, apod.), sankce a úroky z prodlení.

Nejvstřícnější společnosti požadují při šestiměsíčním prodlení sankce kolem dvou tisíc korun, zatímco nejdražší společnosti žádají čtyř až pětinásobek této částky. Polovina společností nabízí třicetitisícový úvěr s přeplacením do 5 000 korun (RPSN 30 procent). Deset nejdražších společností žádá u téhož úvěru 20 000 korun nebo více (max. RPSN dosahuje dokonce 560 procent).

Konkrétně: nejlevněji vás následující situace vyjde u Air Bank, Hello bank! (dříve Cetelem), mBank, Cofidisu a ČSOB. Na opačném konci stojí Ferratum, Sim půjčka a společnosti EC Financial Services, JD Money a Centrofinance.

Dále bylo zjištěno, že třetina společností nemá na webu kalkulačku splátek, zákazník se informace dozví jen na zavolání či po vložení osobních údajů. Některé společnosti neuvádějí v kalkulačce RPSN sazbu.

Více než třetina společností (a to včetně řady renomovaných bank) nekonkretizuje na webu náklady, které bude vymáhat při prodlení, jako jsou náklady za upomínky či vymáhání. Jen necelá polovina společností má na svých webových stránkách vzor smlouvy o úvěru.

Obchodní podmínky sice zveřejňuje 88 procent společností, často však neobsahují kompletní informace a vzor smlouvy tak nemohou nahradit. Mnoho společností stále nutí zákazníky číst desítky stran (mnohdy zbytečných) ujednání. Rozsah smluvní dokumentace se pohybuje od 10 do 90 normostran (18 až 160 tisíc znaků).

Jste-li v prodlení, pozor na prioritu úhrad

Pozor je třeba si dávat na prioritu úhrad. Čtyři z pěti společností totiž započítávají opožděnou platbu primárně na jiný účel než splátku jistiny. Tedy na úhradu sankcí, úroků, poplatků, atd.

Dojde-li věc až do stádia, kdy je nutné dluh vymáhat, volí většina společností přijatelnější formu exekuce než problematickou dohodu o srážkách ze mzdy. Čtvrtina společností však stále využívá problematickou doložku přímé vykonavatelnosti.

Index najdete na webu Člověka v tísni nebo na jakprezitdluhy.cz.