Budoucnost daňového poradenství spočívá v automatizaci. Velké změny se blíží

DPH, ilustrační foto

DPH, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Přiznání k dani z nemovitých věcí
2
Fotogalerie

Čeká nás revoluce! S příchodem strojového učení a umělé inteligence čeká s největší pravděpodobností obor daňového poradenství zásadní proměna. Daňoví poradci od současné agendy, kdy řeší zejména dílčí daňové problémyposunou více směrem k analýze dat, řízení rizik a tvorbu strategie firem ve spojení s daněmi.

Přestože se daňoví poradci v posledníchletechpřesouvajíod propisek, per,papírových formulářů a knihdo elektronického prostředí,náplňjejichpráce se přílišnemění. Stále je nutné vyplňovat všechna přiznání, hlášení a další povinnosti ručně – třebaže na počítači. Příchod výpočetní technicky tak neznamenal změnu pracovní náplně, pouze její elektronizaci.

S růstem výkonu cenově dostupného hardwaru a rychlosti internetového připojení se alemílovými krokyblíží doba, kdy budeme schopni velkou část úkonů zcela automatizovat, lidská součinnost nebude vůbec potřeba.Jako příkladmůžeme uvést povinnosti spojenés daní z přidané hodnoty(DPH). Dnes je nutné transakce dle příslušných dokladů ručně zaúčtovat a zpravidla jednou měsíčně ručně vyplnit a podat daňové přiznání, kontrolní hlášení a často také souhrnné hlášení, které pak opět ručně odesíláme finančnímu úřadu.

Automatický proces bude vypadat tak, že díky strojovému učení setransakceautomaticky správně zaúčtuje(stroj správně rozpozná údaje i na oskenovaném papírovém dokladu), spáruje s bankovním výpisem a potřebná data se zároveň v daném termínu odešlou na finanční úřad, vše bez zásahu daňového poradce nebo účetního.Zapojenítzv.blockchainu, které se nabízí, by pak přineslo dosud nevídanou transparentnost.

Přechod směrem k automatizaci na jedné straně bude znamenat úsporu na straně mezd za pracovníky, kteří mají na starost běžnou agendu. Na straně druhé ale zvýší nároky na výpočetní technologie a pracovníky s vysokou odborností, kteří budou schopni automatizované procesy správně nastavit.

Tlak na změnu může být vynucen i ze strany finanční správy. Automatizace by mohla v oblastizmíněnéhoDPH znamenat definitivní vítězství nad kolotočovými podvody. Termín pro zmíněná přiznání a hlášení by se mohlzkrátit z měsíčního obdobínapodávánídat v reálném čase 24 hodin denně 7 dní v týdnu.V jistém směru tak nemusí nástup automatizace znamenat jen úlevu, ale i další zátěž pro daňové poplatníky.

Autor: Gabriela Hoppe, IB Grant Thornton Consulting