Na dovolenou s hotovostí nebo s kartou? Češi fandí kartám

platební karty, banky

platební karty, banky Zdroj: freedigitalphotos.net

Spořící prasátko je jen pro malé. Dnes už můžete dítěti pořídit vlastní účet i platební kartu
Debetní karta Raiffeisenbank
3
Fotogalerie

Možná i vy před odjezdem na dovolenou přemýšlíte nad tím, kolik si s sebou brát peněz v hotovosti, zda vůbec, jestli si nevystačíte jen s platební kartou. Vyplatí se vybírat z bankomatu v cizí měně? Na tyto otázky neexistuje jednoznačná odpověď. Záleží totiž na tom, do jaké destinace vyrazíte. Ale ať jedete kamkoliv misky vah se spíše přiklání k platbě kartou. Tento fakt potvrzuje i vzrůstající obliba platby kartou u Čechů.

Platby kartou se bát nemusíme, měla by být všude bez poplatků. Je ale potřeba dávat si pozor na to že poplatek si může účtovat obchodník. Měl by vás na tuto skutečnost ale dopředu upozornit. Použití karty v zahraničí je i finančně výhodnější. Za směnárenské služby se totiž běžně platí dvě procenta z hodnoty nakupovaných či prodávaných bankovek, minimálně pak částka v řádu desetikorun.

Pro případ ztroskotání ale mějte hotovost

Pokud míříte opravdu mimo civilizaci nebo exotické ostrovy, bude pro vás dobré mít u sebe nějakou hotovost. Jestliže se budete zdržovat v tradičních turistických destinacích, bude vám v hotovosti stačit obnos jen například na drobné nákupy či parkování.

Exotickou dovolenou nahlaste raději bance dopředu

Před odletem do exotické destinace typu Asie, Jižní Amerika nebo Afrika dejte raději dopředu vědět své bance, kam se chystáte. „Důvody jsou jednoduché. Bankéř ví, v jakých destinacích nebude karta fungovat a může na to upozornit nebo transakce v těchto zemích dopředu povolí. Důvěryhodná banka totiž vždy při podezřelých transakcích klientovi volá,“ říká Petra Kopecká, tisková mluvčí Raiffeisenbank. Pokud tedy bankéř bude dopředu vědět, kde se nacházíte, nebudete se muset zaobírat telefonáty z banky.

Lepší je mít více karet

Pokud vám kartu někdo ukradne nebo ji ztratíte, okamžitě kontaktujte svou banku, aby vám kartu zablokovala. Je dobré s touto situací počítat a mít s sebou karty dvě. Jednu nosit u sebe a druhou mít bezpečně uloženou například v hotelovém sejfu. V případě ztráty nebo krádeže vám může banka kartu vydat znovu a zaslat do místa pobytu. Lze také využít službu Emergency cash pro vyzvednutí hotovosti.

„V případě krádeže nebo ztráty peněz v hotovosti samozřejmě nemůžete počítat s jejich náhradou. Ukradenou či ztracenou platební kartu ale můžete hned telefonicky zablokovat, a navíc je možné zpětně reklamovat případné neoprávněné transakce,“ říká Petra Kopecká.

Kartu si před odjezdem zkontrolujte

Před odjezdem do zahraničí si na kartě nastavte denní limit, popřípadě týdenní. Dále je dobré překontrolovat si platnost karty. Prošlá karta by mohla pokazit celou dovolenou.

Výběry z bankomatů

Je dobré mít u sebe i nějaký finanční obnos, protože za výběr z bankomatů se běžně platí okolo 80 až 100 korun, dále pak půl procenta z vybrané částky. Záleží také na směnném kurzu, podle kterého bude banka převádět platbu na koruny. Vždy je lepší využít kurz banky než obchodníka. Zjistěte si, jak přesně je to právě u vaší banky. Některé banky totiž umožňují výběry zdarma i v zahraničí.

Jak si sbalit do letadla? Čtěte zde >>>


Na jaké pokuty si dát pozor? Více zde >>>