Roamingové rady k nezaplacení: tohle potřebujete před dovolenou vědět

Marsa Alam, Egypt

Marsa Alam, Egypt Zdroj: Aleš Pospíšil

Marsa Alam, Egypt
Marsa Alam, Egypt
Marsa Alam, Egypt
Marsa Alam, Egypt
Marsa Alam, Egypt
13
Fotogalerie

Poprvé v historii se letos nemusíte bát používat svůj telefon v zahraničí*. Jsme styloví, drobným písmem pod čarou „operátorsky“ dodáváme, že jen v Evropské unii. Nejpozději od půlky června se totiž operátoři působící v zemích EU musí přizpůsobit regulaci, která si klade za cíl definitivně odstranit příplatky za čerpání služeb v zahraničí, tzv. roamingu. T-Mobile s Vodafonem už regulaci ve svých tarifech zohlednili, O2 se připojí 15. června.

Tím se rozumí jak hlasové, tak datové služby. Z pohledu českého zákazníka je dále podstatné, že všichni tři velcí operátoři zahrnují do zóny EU celkem 31 států (28 + 3). Mimo členské země EU se jedná o země evropského hospodářského prostoru, tedy Norsko, Lichtenštejnsko a Island. Na pozoru se mějte před Švýcarskem, které je součástí schengenského prostoru, ale není v EU, takže si při přejezdu hranic ze sousedních zemí nemusíte vůbec všimnout, že jste EU opustili.

Pokud tedy plánujete dovolenku například ve starém dobrém Chorvatsku, nemusíte se bát telefonovat, SMSkovat a ani se připojit na internet. Za volání a SMS zaplatíte dle svého domácího tarifu, jako byste volali v ČR do cizí sítě. Nepřiplácí se ani za data, ty můžete čerpat, popřípadě dokupovat za ceny jako doma (bez výhrad).

Z chorvatské pláže můžete zavolat nejen domů do ČR, na chorvatské číslo, ale třeba i na české či slovenské číslo, které se nachází pro změnu ve Španělsku. Vždy platí výše uvedené, cena za minutu se rovná sazbě volání do cizí sítě doma v ČR.

Například s neomezeným tarifem (tzv. „flat“) voláte takto zdarma, jelikož volání do cizích sítí máte v ČR zahrnuto v ceně paušálního poplatku.

Pozor si dávejte pokud máte nižší tarif či předplacenou kartu, zde bývají benefitem volné minuty či nižší sazby do vlastní sítě. Ty v zahraničí čerpat nemůžete a zaplatíte právě jako byste volali v ČR do cizí sítě. Úplně jiná je situace mimo zónu EU, takže pokud se chystáte třeba do Egypta, Tunisu, nebo ještě dál, vězte, že za exotiku se „krutě“ připlácí. Vždy je třeba zkoumat do jaké zóny řadí váš operátor tu či onu zemi a kolik si tam účtuje, a to ještě před odjezdem.

Vodafone a T-Mobile shodně zrušili roamingové příplatky 11. června:

Přípravu prostě není radno podceňovat. Platí zhruba následující: neunijní evropské země jsou zóna druhá, zbytek světa třetí. Logicky platí, že čím dále jste od domova, tím vyšší ceny. A ještě jeden tip: vždy si nechte zavolat a hovor přijměte, je to zhruba o polovinu levnější, než odchozí volání. Protistranu v ČR stačí jednoduše prozvonit, to nic nestojí ani ze zahraničí. Ceny hlavně za data jdou mimo EU do stovek korun za megabajt, minuta volání vyjde okolo šedesáti korun, někdy i sedmdesát.

Tak například: s T-Mobilem si z Egypta zavoláte domů za 35 korun/min., příchozí minuta stojí 18 korun, SMSka desetikorunu. 1 MB dat vyjde na 75 korun, což je u českých operátorů ještě laciné. Takové Tunisko, to už je jiná káva: odchozí volání za 69 korun, příchozí za 49 korun, SMS za patnáct. A pozor, Tunis už je pro T-Mobile třetí zóna a za 1 MB si účtuje 360 korun. Zákazníci Vodafonu nechť si aktivují balíček Roaming na den, ušetří vám to hromadu peněž, jelikož i mimo EU můžete čerpat volání, SMS a 100 MB dat z domácího tarifu. Balíček stojí dvě stovky a lze ho využívat 24 hodin od aktivace.

Co se týče dat mimo EU, platí zlaté pravidlo: aktivujte si balíček. Díky němu srazíte cenu za jeden megabajt klidně na 3,33 korun, to konkrétně s balíčkem O2 Top Svět, který nabídne 150 MB za 499 korun v osmnácti světových destinacích. Na týdenní dovolenku by to s odřenýma ušima mělo stačit, pokud ne, můžete si balíček aktivovat i opakovaně. Nechcete-li datovat vůbec, iPhony i smartphony s Androidem umožňují provést blokaci dat přímo v nastavení telefonu.

Máte-li O2, dobře si prověřte, jaký máte roamingový tarif. Operátor má totiž hned dva a loni skrz bezplatné cestovní pojištění „tlačil“ tarif Volání bez hranic, který se vyplatí hlavně mimo zónu EU. Ten má sice nízké minutové sazby, ale vysoké spojovací poplatky. Nicméně, pokud trávíte dovolenou v EU, zvolte tarif Svět basic, jinak byste se připravili o výhody plynoucí z evropské regulace.

K oběma tarifům operátor jako jediný u nás nabízí chytré cestovní pojištění, to se aktivuje samo, pokud překročíte hranice, zaplatíte ho pak až ve vyúčtování. Pro jednotlivce vychází na 40 korun na den, stovku pro celou rodinu. Ceny roamingových služeb mimo EU jsou stále velmi vysoké, šok z vyúčtování vás ale po návratu z dovolené nečeká.

Operátoři totiž automaticky aplikují limity, které vás před nechtěně vysokým účtem ochrání. O2 má 1 600 korun, T-Mobile 1 450 a Vodafone 1 300 korun. Pokud si limit sami nezrušíte, nebo neupravíte, víc utratit nemůžete. Pokud vám i toto přijde moc a máte v sobě kus dobrodruha, vyražte na tržiště pro SIM kartu místního operátora. Výhodu mají bezesporu ti, kteří mají praxi ve smlouvání s českým operátorem.