Chorvatsko: Jak nejvýhodněji platit a na jaké výdaje se připravit

Video placeholde
Chorvatsko, Novigrad
Chorvatsko, Novigrad
Kuny
Eura
Kuny
17
Fotogalerie

Na dovolenou k Jadranu vyráží každý rok přes 800 tisíc Čechů, letos to nebude jinak. Chorvatsko ale podražilo, připravte se na to, že zaplatíte úplně za všechno a ani cesta nebude za hubičku. Před cestou si vyměňte dostatek kun, zabalte platební kartu a pro jistotu i nějaká eura. Chorvatsko není součástí schengenského prostoru, proto se připravte i na kontrolu při vstupu do země a nezapomeňte pas. Celníci ho chtějí vidět. Myslete i na cestovní pojištění.

To jediné, co bude letos pro našince levnější, je roaming. Jako součást EU je i Chorvatsko zemí, kde můžete využívat veškeré služby mobilních operátorů za stejné ceny jako doma. HDP Chorvatska do značné míry závisí na turistickém ruchu a tomu odpovídají i ceny. Oběd pro dva vyjde na 150 kun (přibližně 525 korun), večeře s lahvinkou vína na 400 kun (kolem 1400 korun).

Za parkování se platí 50 kun (175 korun) na den, nebo pět kun (17,5 koruny) za hodinu. Ani lehátka a slunečníky na pláži nejsou zdarma, pokud je nemáte v rámci hotelu, lehátko vyjde na 60 kun (210 korun) na den, slunečník na 30 kun (105 korun). Podražila i cesta napříč Chorvatskem, od července do konce září bude navíc platit sezónní desetiprocentní přirážka na mýto.

Průjezd Rakouskem a Slovinskem také není zadarmo, respektive Slovinskem se projet dá, jen si musíte nastudovat cestu a nastavit navigaci. Jinak zaplatíte 15 eur (skoro 400 korun) za sedmidenní vinětu, nebo dvojnásobek za měsíční. Za průjezd Rakouskem se zaplatit vyplatí, deset dní je za devět eur (skoro 237 korun), dva měsíce za šestadvacet. Sazebník chorvatské dálnice nejde zde. Nezapomeňte na cenu pohonných hmot, plnou naberte ještě u nás.

V Chorvatsku platí základní sazba DPH ve výši 25 procent, snížená třináctiprocentní sazba se uplatní například na ubytování. V restauracích se ale připlácí, k pětadvaceti procentům, které si vezme státní pokladna, se připlácí ještě tři procenta do rozpočtu místní samosprávy. Na stravovací služby se tak letos platí daň celých 28 procent.

Když už je řeč o účtenkách a DPH (chorvatsky PDV), vezměte na vědomí, že chorvatské ministerstvo financí v rámci evidence tržeb (u nás EET) zavedlo pro zákazníky povinnost převzít si účtenku. Při odchodu z obchodu mohou kontroloři každého namátkově kontrolovat a když doklad o koupi nemá, hrozí mu pokuta. Na tuto skutečnost upozorňuje dovolenkáře ÚAMK.

Nyní se nabízí otázka, kde vyměnit peníze a jakou měnu vzít? Směnárny bývají levnější, než banky, ale nemusí to tak platit stoprocentně. Například Moneta o prázdninách poplatky neúčtuje, podobně Česká spořitelna, ale jen pokud u ní máte účet. V opačném případě si banka naúčtuje 2 procenta z vyměněné sumy, minimální poplatek je 40 korun. To jen pro příklad. Vyplatí se proto obejít více směnáren a najít si nejvýhodnější kurz. Vyskytujete-li se v hlavním městě, zkuste třeba tuto.

Rozhodně si v případě Chorvatska vezměte místní měnu, za výměnu z eur na kuny byste platili zbytečné poplatky. Do exotičtějších zemí jako je například Egypt si naopak vyměňte eura či dolary. Doma nenechávejte ani platební kartu, lepší je vzít tu kreditní a vůbec nejlepší je, pokud vám vrací peníze z plateb. Vratka v zahraničí může dosáhnout až 2 procenta, a to s „kreditkou“ Raiffeisen Mall. Výborné kurzy má zase kreditní karta Cetelem.

Nebojte se ale používat i debetní kartu. Bance poplatky neplatíte a cizí měna se přepočítává devizovým kurzem, který je výhodnější, než valutový ve směnárně. Karty vezměte raději dvě, ideálně MasterCard i Visa. V Chorvatsku není problém s kartou zaplatit, ale dostatek hotovosti přesto nepodceňujte. 

Vybírat můžete i za bankomatů, zde se ale pravděpodobně nevyhnete poplatkům dle vaší banky. Výhodnější bývají výběry v rámci skupiny (např. Erste). Pokud budete vybírat prostřednictvím kreditní karty, nezapomeňte, že peníze se ihned úročí. Pro výběry se rovněž vyplatí například kreditní karta Cetelem, ale abyste se vyhli úročení, pošlete si na ni peníze nad kreditní limit.

Na pozoru se mějte před nabídkou služby DCC (Dynamic Currency Conversion), která znamená, že hned v okamžiku platby nebo výběru z bankomatu se částka přepočte na koruny. Za toto vědomí ale zaplatíte v podobě méně výhodného kurzu.