Malé byty došly. Praha, Brno i Ostrava hlásí jejich těžký nedostatek

Developerský projekt

Developerský projekt Zdroj: Aleš Pospíšil

Praha Pankrác
Developerský projekt
Developerský projekt
Brno
Praha
12
Fotogalerie

Neplatí to všude, ale minimálně ve třech největších městech v České republice převažuje poptávka po bydlení nad nabídkou. Co se týče pronájmu, největší zájem je o dvoupokojové byty s dispozicí 2+1, ty preferuje zhruba čtvrtina potenciálních zájemců. Mezi nejoblíbenější patří především dvoupokojové byty s oddělenou kuchyní. Vyplývá to ze statistik společnosti UlovDomov.cz.

Velmi žádané jsou také byty s dispozicemi 2+kk (21 procent), 1+1 (19 procent) či 1+kk (15 procent). Právě malých bytů k pronájmu je však na trhu již dlouhou dobu nedostatek. Výjimkou jsou pouze byty s dispozicí 2+kk, u nichž je převis nabídky zhruba 10procentní.

Nadprůměrný zájem o byty s dispozicí 2+1 je především v Ostravě, kde je preferuje až třetina všech potenciálních nájemců (33 procent). Velmi oblíbené jsou ale i třípokojové byty s oddělenou kuchyní, u nichž je poptávka ve srovnání s Prahou či Brnem až dvojnásobně vyšší.

O dvoupokojové byty je velký zájem také v Praze. Nejvyhledávanější jsou především ty s dispozicí 2+kk (28 procent). Meziročně klesající nabídka ze strany pronajímatelů v kombinaci s vysokou poptávkou však způsobuje, že nemovitostí s malými dispozicemi je v Praze nedostatek. Výjimku tvoří pouze byty 2+kk, kde nabídka přesahuje zájem potenciálních nájemců až o 11 procent.

V Brně převládá zájem o byty s nejmenšími dispozicemi. Nejoblíbenější jsou jednopokojové byty s kuchyňským koutem (23 procent) a dále pak jednopokojové (20 procent) a dvoupokojové (22 procent) byty s oddělenou kuchyní. Z hlediska dostupnosti nemovitostí zde panuje stejná situace, jako v Praze. Poptávka po malých bytech výrazně převyšuje nabídku.