Průzkum: Čtvrtina rodin by při výpadku příjmu nevydržela ani měsíc

...

... Zdroj: Shutterstock.com

...
Lidé se silnými sociálními vazbami jsou zdravější.
3
Fotogalerie

Naprostá většina českých domácností, konkrétně 93 procent, zvládne ze svých příjmů pokrýt základní potřeby, jako je jídlo a oblečení. Série průzkumů skupiny ČSOB však ukázala, že se lidé v přístupu ke svým penězům přesto dopouštějí chyb.

Přibližně třetina Čechů například v uplynulém roce zažila období, kdy se dostala do mínusu. Pokud by domácnosti přišly o hlavní zdroj příjmu, typicky by vydržely jeden až tři měsíce, než by si musely půjčit nebo se přestěhovat a snížit tím své pravidelné výdaje.

Čtvrtina rodin by při výpadku příjmů s penězi dokonce nevydržela ani jeden měsíc. Pokud se vede Čechům dobře, tak se takový přístup neprojeví, problém ale nastává v době krize.

Průzkum ČSOB se současně věnoval i finanční gramotnosti dětí. Ty dostávají v průměru kapesné od 9 let a celých 12 procent má problémy s kapesným vyjít. Děti navíc samy přiznaly, že o hospodaření moc nevědí. „Finanční gramotnost je tak důležité rozvíjet už v útlém věku, kdy si děti nejsnáze osvojí správné dovednosti a návyky,“ dodává vedoucí projektu Finanční vzdělávání ČSOB pro školy František Klufa.