Beskydy uvítají elitu skialpinismu

Oblast Beskyd kolem Javorového by měla 5. února přivítat účastníky republikového šampionátu ve skialpinismu.

Na Javorovém nepořádají Mistrovství České republiky ve skialpinismu poprvé. Tamní pořadatelé mají za sebou několik úspěšných ročníků.
„Hodně povedené byly závody v letech 2004 a 2005,” vzpomíná ředitel závodu Zbyhněv Kantor. Tenkrát bylo hodně sněhu. „Všechno jsme zvládli také po organizační stránce. Závodníci je hodnotili jako jedny z nejlepších,“ pochvaluje si ředitel závodu Zbyhněv Kantor.
Letos však pořadatelům zatím nepřeje počasí. Potýkají se s nedostatkem sněhu. „Stačilo by i dvacet centimetrů, ale pokud chceme udělat pěkný závod, chce to osmdesát centimetrů až metr sněhu. Sjezdy se totiž pojedou jak na upravených sjezdovkách, tak v lesních cestách, průsecích nebo svažnicích,“ vysvětluje Kantor.
Pokud by nebylo dost sněhu, museli by organizátoři akci odložit.
Skialpinisté se na trať s převýšením přibližně 1860 metrů vydají z Oldřichovic.
„Vystoupají na Javorový, poté sjedou do Gutů. Následně se vydají přes Gutské sedlo na Javorový. Z něj do Tyry a poté na Ostrý, ze kterého se vrátí do Tyry. Z ní do lesa pod chatu Javorový a následně krátkou sjezdovkou do cíle,“ přibližuje ředitel závodu.
Divácky nejatraktivnější budou místa na kopcích Javorový nebo Ostrý.
„Odtud mohou přihlížející sledovat závodníky, jak stoupají nahoru, kde si budou sundávat pásy. Ideální místa pro focení,“ říká Kantor. Závodu se zúčastní i nejlepší Češi Petr Svätojanský a Milan Madaj. „Mluvil jsem i s Liborem Uhrem, který tady taky bude závodit, pokud bude mít čas,“ uvádí Kantor.