Jan Krs: České kolo letí do Astany na EXPO 2017

Jan Krs, komisař české účasti v Astaně

Jan Krs, komisař české účasti v Astaně Zdroj: archiv

Elektrické letadlo nebo model spalovny, která vytvoří víc energie, než kolik jí spotřebuje. I tyto exponáty by podle komisaře české účasti Jana Krse mohly zaujmout návštěvníky EXPO 2017 v kazachstánské Astaně. Tříměsíční výstava s podtitulem Energie budoucnosti začne 10. června. Češi na ni smějí přijet bez víza a podnikatelé si mohou zarezervovat sál pro obchodní akce zdarma.

Rozpočet české účasti na letošním Expu je 98 milionů korun. Přitom se původně zvažovala skoro dvojnásobná částka. Vystačíte s penězi?

Právě odesíláme z Česka do Kazachstánu poslední kamion s materiálem a můžu říct – do rozpočtu se bez problému vejdeme. Je ovšem pravda, že právě doprava byla nakonec dražší, než jsme počítali.

Proč?

Organizátoři vybrali jednu velkou globální firmu jako oficiálního partnera Expa pro logistiku. Nebudu tu společnost jmenovat. Využila svého monopolního postavení a ceny dopravy pořádně zvedla. Vyvolalo to nevoli nejen u nás, ale i u výprav dalších národů. Příznačné je, že výši faktur se divil například komisař švýcarské účasti. Trošku s nadsázkou jsem to glosoval, že to už je něco, když je doprava drahá dokonce i pro Švýcary. (Podle kazachstánských organizátorů je oficiálním partnerem pro logistiku společnost DHL – pozn. aut.)

Ohradili jste se?

S několika komisaři jsme společně sestavili stížnost, kterou předal šéf italské výpravy pořadatelům. Následně došlo k určité úpravě cen dopravy a mohli jsme také začít částečně využívat i jiné dopravní společnosti.

Dvoupatrový český pavilon vystaví například skládací elektrokolo nebo multifunkční lavičku využívající sluneční energii. Co podle vás návštěvníky zaujme nejvíc?

Vizuálně atraktivní je elektrické letadlo. Dále létací kolo, to je spíš taková kuriozita. Ale dobře ladí s českou vynalézavostí řekněme ve stylu Jana Tleskače, hrdiny známého románu Jaroslava Foglara. Z hlediska nových technologií je podle mě přelomovou věcí spalovna odpadů s pozitivní energetickou bilancí. Vystavíme její model. V Asii může zaujmout, protože spalovny jsou zatím, co se týče energie, obvykle v minusu. A sám znám ze své dřívější profese obchodního rady, že když někde mimo Evropu nabízíte spalovnu, která spotřebuje na likvidaci odpadu víc energie, než kolik jí vyrobí, zákazníci řeknou: To raději ten odpad odvezeme někam do tajgy nebo do stepi.

Na letošní výstavě je ovšem zakázána přímá komerční prezentace firem. Jak budou výrobky českých podniků označeny?

Cedulka se jménem výrobce u exponátu, který jej poskytl, být může, ale žádné podrobnější informace o firmě už ne.

Přesto se má stát Expo šancí pro české exportéry na nové obchody. Kde k tomu budou mít příležitost?

Podnikateli nikdo nemůže zakázat, aby si třeba v české restauraci u piva popovídal s ruským nebo čínským obchodníkem. Máme ovšem připraven také sál s kapacitou 45 lidí, který mohou čeští podnikatelé využít pro svou oficiální prezentaci. Salonek je k mání zdarma, stačí se u nás zaregistrovat. Volných termínů je zatím dostatek. A tam už firma smí normálně představit svou komerční nabídku, třeba že sestavuje auto na solární pohon. Podmínkou je, že to budou akce za zavřenými dveřmi a hosté dostanou speciální pozvánku. Jinak řečeno to podle pravidel výstavy nesmí být akce volně přístupná běžným návštěvníkům Expa.

Těch má být podle očekávání pořadatelů víc než pět milionů. Je to podle vás reálné?

Bude tam určitě hodně návštěvníků i obchodníků ze sousedního Ruska a Číny. Přijde se podívat mnoho samotných Kazachů, protože oni jsou na tuhle akci velmi hrdí. Výstava má být pojata jako velkolepá show. Stran celkové návštěvy bych se držel středně optimistických odhadů. Jistým lakmusovým papírkem ovšem mohla být letošní zimní univerziáda v druhém kazachstánském velkoměstě Almaty, kam přijelo méně cizinců, než se čekalo.

Platí, že Českou expozici otevře prezident Miloš Zeman?

Zatím nemám žádnou zprávu, která by to rozporovala. Miloš Zeman by měl přiletět na slavnostní zahájení celé výstavy, které proběhne 10. června, a přestřihnutím pásky symbolicky otevře český pavilon. Dvě návštěvy s doprovodem podnikatelů plánuje také ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček. Ten byl s přípravou české účasti dobře obeznámen už dříve v pozici náměstka. Snad se kvůli současným turbulencím v české politice na těchto návštěvách nic měnit nebude.

Startu Expa se hodlá zúčastnit nejen několik prezidentů, ale i španělský král nebo generální tajemník OSN. Kazachstán přitom leží ve Střední Asii, kde jsou přítomny islamistické skupiny. Jak silná budou bezpečnostní opatření?

Je pravda, že s islamistickým terorismem se setkal už i Kazachstán, ale byly to jen ojedinělé případy. Přesto kladou organizátoři na bezpečnost obrovský důraz. Areál bude například rozdělen na čtyři sektory, z nichž každý má přidělenu svou vlastní zásahovou jednotku a zdravotníky. Návštěvníky je potřeba požádat o pochopení kvůli důkladným kontrolám, které budou zavedeny pro jejich bezpečí.   

Pro české občany Kazaši pro letošek zrušili vízovou povinnost, aby zjednodušili cestu na Expo. Může bezvízový styk zůstat platný i po světové výstavě?

Mám neoficiální informaci, že ano. Kazachstán stejně postupně ruší víza pro všechny členské země OECD. Musím ale připomenout, že návštěva bez víza je možná jen pro turistické účely a maximálně na 30 dní.

Mnozí Češi zřejmě návštěvu Expa spojí právě s turistickou cestou po zajímavých místech Kazachstánu. Šest let jste tam žil, co podle vás stojí za vidění?

Na prvním místě je to určitě dřívější hlavní město Almaty, které leží bezprostředně na úpatí pohoří Ťan-šan. Přímo z města se díváte na masiv vyšší než Mont Blanc. Kazachstánské lesy jsou vytouženým cílem lovců. Jak je tam příroda tvrdá a přežijí jen ta nejsilnější zvířata, medvědi nebo vlci jsou větší než jinde a mají bohatou srst. Turistickou atrakcí je Čarynský kaňon, který vypadá velice podobně jako americký Grand Canyon – skoro jak přes kopírák. Další zajímavostí je takzvaná zpívající duna. Když fouká vítr určitým směrem, duna vydává zvláštní zvuk. A pak je tu posvátná altajská velehora Bělucha, kterou prý spatří jedině ten, kdo si to opravdu zaslouží.

Vám se neskryla?

Viděl jsem ji z vrtulníku.

Jak v současnosti vnímají Kazaši Českou republiku?

Myslím, že přesně to onehdy vyjádřil jeden kazašský diplomat, který řekl zhruba toto: Byli jsme od sebe tak daleko a v historii jsme se spolu skoro nepotkali, takže jsme si nemohli ublížit. V novodobé éře poznávají Kazaši Karlovy Vary, Prahu, jsou u vytržení, když vidí v Česku na kopci zříceninu středověkého hradu. Takové historické stavby oni nemají. Hodně mladých Kazachů v Česku studuje. V kosmopolitní Praze si pochvalují, že se tu nesetkali s rasismem.

A jak vidí české zboží?

Oceňují ho jako špičkovou evropskou kvalitu za velmi rozumné ceny. Právě Expo bude další příležitostí oslovit kazachstánský trh. Letošní téma jsou nové technologie v energetice a v těch jsou české firmy silné. A Kazaši zase potřebují energetiku budovat.

Letos jde jen o „malé“ Expo, s menší plochou a s kratším trváním třeba oproti předešlé světové výstavě v Miláně. Je podle vás reálné, aby o uspořádání alespoň malého Expa někdy v budoucnu uvažovala i Česká republika?

Už se tu dříve několikrát mluvilo o olympiádě a tohle je podobné. Museli bychom toho hodně postavit. Nejde jen o samotné výstavní pavilony, ale i o kapacitu letiště nebo hotelů. Obávám se, že na tak velkou akci zatím nemáme dostatečnou infrastrukturu.  

Jan Krs (57) 

Vystudoval mezinárodní obchod na státní univerzitě v Kyjevě. V letech 2000 až 2006 působil v Kazachstánu jako český obchodní rada. Později pracoval také jako konzul v ruském Jekatěrinburgu a jako obchodní rada v Moskvě. V poslední době působí ve společnosti Azia Avto, která v Kazachstánu kompletuje mimo jiné vozy Škoda. Generálním komisařem pro českou účast na Expu 2017 byl vládou z osmi kandidátů vybrán loni v srpnu. Je milovníkem sci-fi literatury a věnuje se sportovní střelbě.

Vystudoval mezinárodní obchod na státní univerzitě v Kyjevě. V letech 2000 až 2006 působil v Kazachstánu jako český obchodní rada. Později pracoval také jako konzul v ruském Jekatěrinburgu a jako obchodní rada v Moskvě. V poslední době působí ve společnosti Azia Avto, která v Kazachstánu kompletuje mimo jiné vozy Škoda. Generálním komisařem pro českou účast na Expu 2017 byl vládou z osmi kandidátů vybrán loni v srpnu. Je milovníkem sci-fi literatury a věnuje se sportovní střelbě.