Nejen víno vybíráme podle druhu pokrmu. To samé platí i o kávě

Para ořechy se šlehačkou smíchanou s kořeněnou kávou Indriya from India.

Para ořechy se šlehačkou smíchanou s kořeněnou kávou Indriya from India. Zdroj: Ondřej Tylčer

Stařená gouda s pekanovým ořechem, přelitá slaným karamelem. K tomu osvěžující káva Rosabaya de Colombia.
Ricotta s medem, hruškovým koňakem a physalis, podávaná s jemnou kávou Dulsao do Brasil.
Anglický romanopisec Anthony Trollope považoval za vrchol luxusu pohovku, knihu a šálek kávy.
Coffee ambasadorka Michaela Illíková v prostorách nového zážitkového centra Nespressa.
Coffee ambasadorka Michaela Illíková v prostorách nového zážitkového centra Nespressa.
6
Fotogalerie

Jak lze kávu kombinovat s jídlem? Že se k ní hodí i něco jiného než dortíček? Naše redaktorka se to vydala vyzkoušet do zážitkového centra Nespressa.

Alexander King jednou řekl: „Zdá se, že základní potřebou lidského srdce v téměř každé velké krizi je hrnek horké kávy.“ Johann Sebastian Bach se zase bez kávy cítil – jeho slovy – jako kus pečené vyschlé kozy. Pokud za krizi považujete každodenní ranní vstávání, určitě víte, o čem mluvím. Bez kávy nevidím. Bez kávy nemluvím. Stejně jako David Letterman, i já mám pocit, že kdyby nebylo kávy, vůbec bych neměla rozpoznatelnou osobnost. Když mi přišlo pozvání na otevření Nespresso Experience Center, mé srdce zaplesalo radostí. Kafe jako zážitek, ano!

S ambasadorkou značky Nespresso Michaelou Illíkovou jsme se setkaly v příjemném nově otevřeném prostoru v Pařížské ulici číslo 11. Prostorný byt v pátém patře činžovního domu s okny, odkud vidíte na střechy ostatních domů, je jako stvořený pro setkání. Téměř všechny pokoje luxusního interiéru, za kterým stojí italské studio Architetti Parisotto e Formenton, jsou lemovány nablýskanými kávovary, kde si můžete jednoduchým „vhozením“ hliníkové kapsle připravit lahodnou kávu. To taky Michaela udělá, a já tak do těla pouštím druhý ranní šálek.

Kromě školení partnerů Nespressa a komunikace s novináři má Michaela na starosti i degustace, při kterých představuje svět harmonizace kávy s jídlem a alkoholem. A právě k tomu Nespresso Experience Center slouží. „Pokud vám někdo tvrdí, že přidáním cukru zničíte její chuť, je to jen úhel pohledu. Vy si kávu nezničíte, protože přesně na takovou máte chuť. Ovšem je v pořádku, když se vám barista pokusí vysvětlit, proč je důležité nesladit a jaké chutě se vám tím otevřou. Snažím se lidem ukázat, že si kávu mohou vychutnat stejně jako víno nebo koňak a objevit v ní různé nuance. Připravím dva šálky, jeden s cukrem, jeden bez a nechám vás ochutnat obojí. A třeba zjistíte, že cukr přebíjí spoustu chutí, a kávu tak už budete chtít jen neslazenou.“

Šálek se slaným sýrem

Anglický romanopisec Anthony Trollope považoval za vrchol luxusu pohovku, knihu a šálek kávy. Jenže to zjevně neznal párování kávy s jídlem nebo alkoholem! Můžete se přitom řídit dvěma cestami. Buď hledáte společné prvky, a vytváříte tak kombinaci, která si vzájemně chuťově odpovídá, nebo naopak hledáte kontrastní ingredience, které nakonec vytvoří něco neobvyklého. Perfektně k sobě ladí jemná ricotta s medem, hruškovým koňakem a physalis. „Připravila jsem k tomu kávu ze směsi Arabica a Robusta, jejíž chuť jde lehce do kysela, ale nakonec se rozvine ve svěží a ovocnou, přesně jako kyselý physalis a sladký med,“ nadšeně mi líčí Michaela.

U spojení kávy a alkoholu probíhá harmonizace úplně stejně jako u jídla, přidanou hodnotou nechť vám je lehce nabytá veselost a bystrost zároveň, ovšem to platí jen pro určité množství. „Většinou začínám výběrem alkoholu, v poslední době jsem si oblíbila exotické rumy. Zkoumám, jak chutnají, jaké jsou mezi nimi rozdíly, a začnu si k nim přiřazovat kávy, které by mohly chuťově ladit. Nejdřív si vždy dáte doušek rumu, který zapijete kávou tak, aby se vám ty lahodné chutě v ústech smíchaly.

Třeba ale zjistíte, že to sice ladí, ale nic zvláštního to nedělá. V tom případě hledejte kontrastní rum.“ Pokud přidáváte alkohol rovnou do horké kávy, nechte nápoj tak půl minuty odstát. Trocha alkoholu se vypaří a zároveň chuť nebude štiplavá.

Některé chutě k sobě překvapivě sedí. Třeba jako v případě drcených para ořechů se šlehačkou smíchanou s indickou kořeněnou kávou Indriya. „U šlehačky čekáte, že bude sladká, jenže ona je hořká, což je v kombinaci s nasládlými mastnými para ořechy naprosto výtečné,“ rozplývá se Michaela, která při svých cestách po světě objevila další neobvyklou kombinaci.

„V Brazílii pijí slazenou kávu s čerstvým jemně slaným sýrem z oblasti Minas Gerais, jehož malé kostičky si do ní namáčejí.“ Z toho také vznikl jeden z delikátních dezertů: stařená gouda, doplněná o pekanový ořech, vše přelité slaným karamelem. K tomu Michaela podává osvěžující kávu Rosabaya de Colombia. Ačkoli je taková kombinace v naší tradici „káva a dortíček“ hodně neobvyklá, stojí to za zkoušku. Nejdřív se vám v ústech rozplyne chuť výrazného sýra, kterou doplní sladkost medu a křupavý ořech. To zapijete silnou kávou. A teď už víte, proč jste na světě.