V Liberci řádí žhář, v noci zapálil dva domy

V noci na pátek hořelo ve dvou bytových domech. Muselo být evakuováno třináct lidí.

Dnes ráno zřejmě někdo úmyslně založil požáry ve dvou bytových domech v Liberci. Opustit své domovy muselo třináct lidí, nikdo naštěstí neutrpěl zranění. „Během dnešních ranních hodin vyjížděli hasiči ke dvěma dalším požárů v centru Liberce, které má na svědomí pravděpodobně žhář. Zatím nelze vyloučit ani souvislost s červencovými požáry, u kterých byl podobný scénář,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Iva Michalíčková.
Po jedné hodině ranní neznámý člověk nebo více lidí zapaluje dveře, nábytek a další odložené věci na chodbách i ve sklepích bytových domů v centru Liberce. Tentokrát to bylo v čtyřpodlažním bytovém domě v ulici Na Humnech v liberecké části Jeřáb.

„Hasiči na místě zjistili, že na chodbě hoří skříň postavená poblíž hlavního uzávěru plynu. Na místo byli povoláni pracovníci pohotovostní plynárenské služby, aby uzavřeli přívod plynu do objektu. Požár se podařilo uhasit ještě před příjezdem hasičů. Ti už jen místo požáru zkontrolovali,“ popsala Michalíčková.
Krátce před pátou hodinou byl ohlášen další požár, tentokrát v ulici 8. března. Liberečtí hasiči na místě zjistili, že v přízemí v průchodu hoří kočárek a dřevěné dveře, které uhasili jedním vodním proudem. „Z domu muselo být evakuováno třináct osob. Potom hasiči dům odvětrali. Nikdo z obyvatel domu neutrpěl zranění,“ doplnila Michaličková. V tomto případě vznikla škoda za deset tisíc korun.
Podle vyjádření vyšetřovatele hasičů byly oba požáry založeny úmyslně. Požáry šetří Policie ČR.