Od Tesly k Berkshire Hathaway. Mamutí investice ČNB na Wall Street opouštějí big tech

Mezi nejvýznamnější přírůstky na americkém investičním menu ČNB patřily s bezmála sedmdesáti miliony dolarů akcie Berkshire Hathaway Warrena Buffetta

Mezi nejvýznamnější přírůstky na americkém investičním menu ČNB patřily s bezmála sedmdesáti miliony dolarů akcie Berkshire Hathaway Warrena Buffetta Zdroj: profimedia.cz

Wall Street
2
Fotogalerie

Odklon od akcií technologických firem zvučných jmen a návrat k tradiční ekonomice včetně energetiky či farmacie. Takový byl pro poslední kvartál letošního roku pohledem skladby investic České národní banky na nejvýznamnějším trhu světa – Wall Street. ČNB zde měla v závěru loňského roku portfolio o velikosti přesahující v přepočtu 83 miliard korun o struktuře odpovídající americkému indexu S&P 500. Během posledního čtvrtletí tak americká pozice narostla o zhruba šest miliard korun, a to primárně díky oživení trhu. 

„ČNB uplatňuje při správě akciového portfolia pasivní přístup. To znamená, že banka nakupuje akcie těch firem, které jsou zastoupeny v příslušných indexech, pro americký trh je portfolio spravováno proti indexu S&P 500,“ uvádí Petra Krmelová z České národní banky.

Aktivní správa by podle ČNB znamenala předem vyhledávat byznysové vítěze a expozici na danou ekonomiku koncentrovat do těchto akcií. „Jedná se však o formu spekulace, které se ČNB chce vyhnout. Například kvůli tomu, že cenu akcií ovlivňují nepředvídatelné jevy, jakým byla například epidemie covidu,“ dodává Krmelová.

Nejvíce podle regulatorních hlášení ČNB americké Komisi pro cenné papíry ubylo během posledních tří měsíců loňského roku z portfolia ČNB akcií Applu, a to za bezmála 230 milionů dolarů. Za více dvě stě milionů dolarů se pak banka zbavila i akcií Microsoftu.

V řádu desítek milionů dolarů ale z portfolia banky zmizely i akcie Tesly, Amazonu, Alphabetu či Meta Platforms. Naopak nejvýraznějšími přírůstky na americkém investičním menu se staly s bezmála sedmdesáti miliony dolarů akcie Berkshire Hathaway Warrena Buffetta či s částkou kolem padesáti milionů dolarů akcie ropného gigantu Exxon Mobil. Ve zhruba stejné míře do portfolia ČNB přibyly i akcie JP Morgan Chase, NVidia či Procter & Gamble. 

Velká technologická jména nicméně mají i tak v americkém portfoliu významnou váhu na prahu dvaceti procent. „Toto složení do určité míry reflektuje strukturu americké ekonomiky. Centrální banka by měla dodržovat extrémně dlouhý investiční horizont a neměla by se nechat vykolejit ročními výkyvy v portfoliu,“ zdůrazňuje ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler. 

Nově podle zprávy komise přibyly na soupisku amerických investic akcie Dow Chemical, PG&E Corporation, Arch Capital Group, Targa Resources či Steel Dynamics. Wall Street má nicméně v celkovém akciovém portfoliu centrální banky zhruba čtvrtinovou váhu. Dominantní část, kolem padesáti procent, měla koncem roku 2021 ČNB zainvestováno na akciových trzích zemí platících eurem. Desetinový podíl zaujímaly kanadské akcie, po zhruba pěti procentech japonské a australské akcie, kolem tří procent pak centrální banka držela v akciích na trhu ve Velké Británii. 

„Domnívám, že ČNB by měla do amerických aktiv dlouhodobě přesunout větší část portfolia, protože americká ekonomika je v této chvíli stále dlouhodobě stabilnější než evropská,“ soudí ekonom společnosti Fichtner Tomáš Tyl. „ČNB americké akcie ve svém portfoliu výrazně podvažuje, a naopak převažuje evropské akcie oproti celkovému světovému rozložení,“ doplňuje Tyl.

Většinu akciových portfolií ČNB spravují externí správci jako BlackRock, BNP Paribas či Goldman Sachs, interně spravovala ČNB podle své výroční zprávy za rok 2021 jen své akciové pozice na britském trhu. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!