Mičkovým věřitelům káply drobné. Při prodeji jeho sbírky obrazů se zájemci prali o Kupku

Milovníci umění skoupili sbírku obrazů Michala Mičky.

Milovníci umění skoupili sbírku obrazů Michala Mičky. Zdroj: Michael Tomeš, E15

Zástupy věřitelů zkrachovalého podnikatele s módou Michala Mičky se dočkají drobného bolestného. Milovníci umění totiž skoupili sbírku obrazů, kterou neúspěšný obchodník budoval během svého ofenzivního působení na byznysové scéně. Třiadvacítka pláten a grafik našla během května nové majitele přes brněnskou aukční síň Gaute. Největší bitva se odehrála o obraz legendárního malíře Františka Kupky s názvem Composition Lyrique, který se prodal za několikanásobek vyvolávací ceny.

„V současné době dobíhá poslední den aukcí a bude následovat schvalovací proces konečných cen dosažených v aukcích insolvenčním správcem,“ uvádí Lenka Kunstová z aukční síně Gaute. Kupkův obraz spustil smršť bezmála osmdesáti příhozů a dílo s vyvolávací cenou kolem čtvrt milionu korun se tento týden po dramatickém závěru prodalo za bezmála 700 tisíc. 

Kupkova grafika je jedním z 25 obrazů, které šly do aukce, o dvojici obrazů nikdo neprojevil zájem. Aukce sbírky končí tento týden a věřitelům podle dosavadních výsledků pulikovaných na portálu verejnedrazby.cz vynese něco kolem 4,5 milionu korun.

Nejdráže ze sbírky, za osm set tisíc korun, se vydražil obraz Untitled od Jiřího Georga Dokoupila. Mezi draženými díly byly většinou obrazy a fotografie současných umělců, mimo jiné Kryštofa Kintery, Andreje Dúbravského, Lubomíra Typlta, Daniela Pitína nebo Pasty Onera. 

Sbírka obrazů byla jedním z posledních lukrativnějších aktiv z Mičkova majetku, která mohla zásadněji promluvit do uspokojení věřitelů. Aukční síň kromě Mičkových obrazů vydražila v dubnu a květnu i dvoje Mičkovy hodinky značek Omega a IWC.

Věřitelům Mička jako fyzická osoba přímo dluží 120 milionů korun. Další požadavky věřitelů plynou z toho, že ručil za závazky firem ze své skupiny. Celková výše pohledávek vyčíslená insolvenčním správcem činí 1,2 miliardy korun. Oddlužení Mičkovi povolil soud loni v listopadu. 

Za první půlrok oddlužení přitom padlý podnikatel poplatil pouhých 0,35 procenta dluhů z éry podnikání skupiny C2H. „Očekávaná míra uspokojení nezajištěných věřitelů z nepodřízených částí pohledávek za pět let činí 4,18 procenta,“ vypočítával koncem března budoucí šance stovek Mičkových věřitelů na své peníze  insolvenční správce Jan Mašek.

Mezi významné Mičkovy věřitele patří s pohledávkami přes sto milionů korun třeba skupina Natland nebo pražský podnikatel Martin Hes.

Jak loni v dubnu uvedla E15, Mička loni rozvázal pracovní poměr ve firmě Clareo podnikatele Petra Kasy a postavil se na vlastní nohy v poradenském byznysu. A jak v závěru loňského roku uvedly HN, Mička zakotvil jako architekt distribuční sítě brněnské investiční skupiny Fipox a vrátil se tak do byznysu s dluhopisy, na kterém dříve postavil svou skupinu C2H. 

Mička podle dříve odsouhlaseného plánu oddlužení měsíčně splácí třicet tisíc korun. Část jeho bývalého majetku, který je nyní součástí balíku, z něhož se vyplácejí věřitelé, insolvenční správce průběžně zpeněžuje. Mičkova skupina C2H, zahrnující módní řetězce Pietro Filipi a Kara Trutnov, se dostala do insolvence počátkem roku 2021. Jako hlavní důvod potíží tehdy Mička uvedl dopady uzavírek obchodů kvůli pandemii.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!