Agrofertu se loni nedařilo. Zisk velmi pravděpodobně klesl pod úroveň roku 2021

Centrála skupiny Agrofert v Praze 4

Centrála skupiny Agrofert v Praze 4 Zdroj: E15

Jeden z největších českých podniků Agrofert předloňský výrazný nárůst zisku nezopakuje. Naopak je velmi pravděpodobné, že hrubý provozní zisk (EBITDA) loni klesl pod úroveň roku 2021, tedy minimálně o třetinu. V rozhovoru pro e15 to řekl šéf akvizic společnosti Libor Němeček s tím, že loňský rok byl těžký především pro chemickou divizi.

Výrobci hnojiv ze skupiny Agrofert se loni museli potýkat nejen s drahými energiemi, ale i s vyššími objemy dovozu z mimounijních zemí. Jejich export do Evropy v posledních letech podle Němečka vzrostl o vyšší desítky procent. Pro Agrofert byl přitom evropský dovoz hnojiv ze třetích zemí bolestivější než kdy dřív, protože loni od rakouské skupiny Borealis koupil firmu LAT Nitrogen, která operuje zejména v přímořské Francii, jež je mnohem otevřenější zámořské konkurenci. „Většina firem v oboru loni skončila ve ztrátě včetně LAT Nitrogen,“ tvrdí Němeček. 

Výsledky v chemii ovlivnily hospodaření celé skupiny, protože chemická divize obvykle generuje polovinu nebo i mírně větší podíl hrubého zisku EBITDA. „Co se týká provozního zisku EBITDA, odhaduji, že velmi pravděpodobně nedosáhneme ani výsledku 2021. Oproti roku 2022 nám významně klesnou i tržby s ohledem na skutečnost, jak klesly ceny plynu a na to navázané ceny všech komodit,“ odhaduje Němeček.

Agrofert v roce 2022 zvýšil hrubý provozní zisk meziročně o zhruba polovinu na 31,5 miliardy. Pokud by se měla výkonnost vrátit pod úroveň roku 2021, znamenalo by to, že se zisk vrátí pod 22,3 miliardy. Konsolidované tržby předloni vzrostly meziročně ze 185 na 245 miliard korun.

Více se Němeček k výsledkům nechtěl vyjadřovat z důvodu, že zatím nejsou zauditované. Odhadovat nechtěl ani vývoj v letošním roce. V rozhovoru ale k tématu ještě uvedl, že zpomalení, které loni postihlo chemickou divizi, bylo v posledních měsících znát také v potravinářství, tedy druhé ze tří hlavních divizí skupiny. 

Kromě chemie a potravinářství se podnik, jehož koncovým beneficientem je Andrej Babiš, zabývá také zemědělskými komoditami. Ani tam ale situace na trhu nebyla jednoduchá. Český statistický úřad minulou středu zveřejnil data, podle nichž ceny zemědělských výrobců loni klesly o šest procent. 

Agrofert v posledních týdnech dokončuje prodej vydavatelství Mafra a pardubické chemičky Synthesia. Transakce, kterou už schválil antimonopolní úřad, by měla být hotova do konce února.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!