Americké banky se zmítají v křeči. Zisky se jim propadly o sedmdesát procent

Bank of New York Mellon

Bank of New York Mellon Zdroj: Bank of New York Mellon

Newyorská centrála banky Goldman Sachs
Trumpova administrativa poskytla malým a středním podnikům balík půjček v objemu 480 miliard dolarů, z nichž profitovaly i banky.
Šéf americké centrální banky Jerome Powell
Americká banka Citigroup
Budova americké centrální banky Fed v New Yorku
6
Fotogalerie

Zisk bank ve Spojených státech ve druhém letošním čtvrtletí klesl meziročně o sedmdesát procent na 18,8 miliardy dolarů, zhruba 415,4 miliardy korun. Výsledky reagují na trvající nejistotu vyvolanou koronakrizí a na nízké úrokové sazby, píše agentura Reuters.

Americké finanční domy pokračovaly ve druhém čtvrtletí v utváření rezerv na pokrytí budoucích očekávaných ztrát z úvěrů, uvádí Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC). Stranou si daly o 382 procent více financí než loni ve stejném období. Počet úvěrů, které banky označují za nesplácené, vzrostl o šestnáct procent. Jsou to ty, které mají prodlení ve splatnosti delší než devadesát dní. 

Zároveň však razantně vzrostly vklady střadatelů, díky nimž jsou banky dostatečně likvidní, hodnotí FDIC. „Nebývalý“ příliv prostředků vedl dokonce k tomu, že pojištění vkladů u bank kleslo pod zákonem stanovenou úroveň 1,35 procenta. Předsedkyně FDIC Jelena McWilliamsová nicméně očekává, že se míra pojištěných vkladů v dalších měsících samovolně vrátí na požadovanou úroveň.

Výsledky amerických bank by byly ještě horší, kdyby vláda neschválila program na ochranu mezd. V rámci něho Trumpova administrativa malým a středním podnikům poskytla balík v objemu 480 miliard dolarů. Vzhledem k tomu, že to byly půjčky a banky dostávaly poplatek za jejich zprostředkování, měla vládní podpora příznivý vliv i na finanční domy.