Angry Birds mění majitele. Sega koupila finského vývojáře Rovio za 706 milionů eur

Angry Birds byly první mobilní hra, která zaznamenala miliardu stažení.

Angry Birds byly první mobilní hra, která zaznamenala miliardu stažení. Zdroj: archiv

Japonský herní gigant, který vytvořil legendární herní postavičku ježka Sonica, se dohodl na koupi společnosti, jež vyrábí videohry Angry Birds. Rovio Entertainment, která byla založena ve Finsku, kupuje japonský Sega Sammy Holdings za 706 milionů eur (více než 1,6 miliardy korun). Podle Rovio byla Angry Birds první mobilní hrou, která zaznamenala miliardu stažení. Společnost také vytvořila dva filmy Angry Birds.

Nejznámějšími produkty společnosti Sega jsou herní série s ježkem Sonicem a Total War a konzole jako Sega Genesis/Mega Drive, které si v 90. letech získaly popularitu i mimo Japonsko.

Sega Sammy uvedla pro CNBC, že bude ve větší míře využívat dovednosti společnosti Rovio v oblasti vývoje mobilních her s živým ovládáním, aby urychlila tvorbu mobilně optimalizovaných verzí svých současných her s cílem zvýšit svůj podíl na trhu mobilních her.

V 11:00 londýnského času akcie společnosti Rovio vzrostly o 17,8 %. Před oznámením akvizice akcie Sega Sammy, která vznikla fúzí společnosti Sega s herním vývojářem Sammy v roce 2004, spadly o 4,2 % níže, uvádí BBC

Podle generálního ředitele skupiny Sega Sammy Harukiho Satomiho má trh mobilních her mezi rychle se rozvíjejícím celosvětovým herním trhem mimořádně vysoký potenciál a dlouhodobým cílem společnosti Sega je urychlit postup v této oblasti. Společnost uvedla předpoklad, že tento trh do roku 2026 vzroste na 263,3 miliardy dolarů, přičemž podíl mobilních her by se měl zvýšit na 56 %. Spoléhá na celosvětovou oblibu Angry Birds a ježka Sonica, která může značce dopomoci k vyšším ziskům a oslovení širšího spekra uživatelů, píše agentura Reuters.