Akcie čínských firem dobývají Wall Street. Američané za ně letos vydají rekordní balík peněz

Čínské akcie dobývají Ameriku, letos mají byznysmeni velkou šanci získat v USA historicky nejvíce peněz z prodeje akcií svých firem.

Čínské akcie dobývají Ameriku, letos mají byznysmeni velkou šanci získat v USA historicky nejvíce peněz z prodeje akcií svých firem. Zdroj: profimedia

Čínské a hongkongské společnosti se v netušeném měřítku ženou pro peníze do Spojených států. Jen během prvního pololetí letošního roku tam nabraly firmy zpoza Velké zdi 12,5 miliardy dolarů ve více než třech desítkách primárních nabídek akcií.

Letos mají tak čínští byznysmeni našlápnuto k získání nejvíce peněz za akcie svých firem v historii. Už po prvním pololetí jsou totiž oproti loňsku zhruba šestinásobná čísla o objemech transakcí vyšší než za celý loňský rok a dosud je převyšuje jen doposud rekordní rok 2014. Hovoří o tom data společností Statista a Renaissance Capital. 

„V době vrcholící pandemie se primární emise odkládaly. Současný růst je složen z těchto odložených akcií plus k tomu přibývají emise, ke kterým vedou obecně dobré ekonomické podmínky,“ soudí Aleš Prandstetter, šéf obchodníka s cennými papíry eFrank.cz.

Vůbec nejvyšší počet čínských firem si přišel pro kapitál do Ameriky v roce 2010, šlo však povětšinou o menší hráče. „Dohromady firmy tehdy nabraly necelé čtyři miliardy dolarů, letošní rok tak může být objemově i na počty obchodů rekordní,“ uvádí analytička Statisty Katharina Buchholzová.

Statistiky v samém závěru pololetí nakopla čínská alternativní taxislužba Didi, která uvedla na trh akcie za bezmála 4,5 miliardy dolarů. Šlo o druhý nejvyšší výnos čínské firmy z prodeje akcií na americkém trhu od roku 2014, kdy na Wall Street vstoupil gigant Alibaba.

Navzdory politicky poměrně napjatým vztahům mezi Amerikou a Čínou tak statistiky primárních emisí akcií ukazují mírně odlišný obrázek. Už loňský rok totiž platil na primární nabídky akcií čínskými firmami za silný. Wall Street totiž přivítala třetí největší počet čínských firem v historii, které dohromady získaly druhý největší objem kapitálu v dějinách. 

Do Ameriky přitom směřují stále větší čínské projekty. Podle dat Statisty totiž hned pět největších čínských IPO, která se v Americe historicky odehrála, proběhlo během posledních dvanácti měsíců.

Zatímco loni nabídly investorům akcie čínské společnosti jako Lufax, KE Holdings či Xpeng, letos to byla z významnějších jmen vedle Didi například Full Truck Alliance. K oběma IPO došlo v době, kdy Spojené státy zpřísňují předpisy pro kótování čínských společností na amerických burzách a čínské regulační orgány zintenzivnily antimonopolní kampaň.