Amsterdam oželel ztrátu Shellu a teď kraluje akciovým trhům v Evropě

Burza v Amsterdamu má za sebou vynikající rok. Index AEX vzrostl o 27,8 procenta. Na trh vstoupil rekordní počet burzovních nováčků.

Burza v Amsterdamu má za sebou vynikající rok. Index AEX vzrostl o 27,8 procenta. Na trh vstoupil rekordní počet burzovních nováčků. Zdroj: Reuters

Burza v Amsterdamu má za sebou vynikající rok. Index AEX vzrostl o 27,8 procenta. Na trh vstoupil rekordní počet burzovních nováčků.
Vzestup amsterdamského akciového trhu přisuzují odborníci brexitu.
Těžařská společnost Shell se jako jedna z mála firem rozhodla vydat opačným směrem a přesídlila z Nizozemska do Londýna.
4
Fotogalerie

Burza v Amsterdamu má za sebou mimořádně úspěšný rok a stále více se posouvá do pozice nejvýznamnějšího akciového trhu Evropské unie. Nizozemský index AEX za posledních dvanáct měsíců posílil o 27,8 procenta na 780,2 bodu, tedy více než německý benchmark DAX, francouzský CAC 40 nebo celoevropský STOXX Europe 600. Londýnskou burzu předstihl v růstu dokonce téměř trojnásobně. Amsterdam také zaznamenal rekordní počet primárních úpisů akcií. 

Nizozemsko zastihla před pár týdny nepříjemná zpráva. Největší ropný těžař v Evropě, společnost Royal Dutch Shell, oznámil přesun sídla z Haagu do Londýna, kde bude rovněž odvádět daně. Navíc ze svého názvu odstraní spojení Royal Dutch čili Královský holandský.

Pro většinu trhů by odchod takového gigantu jistě byl citelnou ztrátou, Amsterdam však příliš smutnit nemusí. Tamní burze totiž dominují technologie, píše agentura Bloomberg. V roce 2021 táhly index AEX vzhůru například cenné papíry společnosti ASML Holding. Nizozemský výrobce počítačových čipů letos zpevnil už o 84 procent, a jeho tržní hodnota dokonce překonala amerického konkurenta Intel.        

Investice roku 2021: Komodity, akcie, kryptoměny i dluhopisy

Video placeholde
• Videohub

Dařilo se i dalším titulům jako třeba firmě Adyen, která spravuje platební online transakce takovým klientům, jako jsou alternativní taxislužba Uber či řetězec rychlého občerstvení McDonald’s. Akcie Adyenu od vstupu na amsterdamský trh před třemi lety zdražily více než desetinásobně.

„Amsterdam je dobrým příkladem opravdu skvělého fintech centra, kde vidíte nové a podněcující společnosti,“ potvrzuje ředitel obchodní platformy OTC Markets Jason Paltrowitz.

Nizozemská metropole byla v roce 2021 rovněž oblíbeným místem burzovních nováčků. Letos na ní debutovalo dvacet podniků v celkové hodnotě 10,4 miliardy eur, zhruba 264 miliard korun. 

Mimořádně populární tam byly zejména vstupy na burzu prostřednictvím SPAC neboli společností založených za účelem akvizice. Na Amsterdam od ledna do listopadu připadlo zhruba čtyřicet procent všech evropských primárních úpisů akcií prostřednictvím SPAC.  

Většina odborníků vidí za vzestupem nizozemského trhu s cennými papíry brexit. Odchod Velké Británie z Evropské unie přiměl mnoho firem a investorů přesídlit ze Spojeného království právě do Amsterdamu, tedy opačným směrem, než zamířil Shell.

Důkazem může být i skutečnost, že hlavní město Nizozemska letos opakovaně sesadilo Londýn z pozice největší evropské burzy měřeno objemem uskutečněných obchodů. Denně tam protečou akcie za více než osm miliard eur. 

„Není to jen o tom, že Amsterdam přebral Londýnu investory, obchod s akciemi se zkrátka vrátil domů na kontinent,“ myslí si šéf nadace Capital Amsterdam Guus Warringa a připomíná, že nizozemská burza vznikla před 419 lety a je tak nejstarším dosud fungujícím akciovým trhem na světě.