Vláda přihazuje další miliardu na půjčky pro podnikatele v potížích kvůli koronaviru

Karel Havlíček na tiskové konferenci po jednání vlády 16. 3. 2020

Karel Havlíček na tiskové konferenci po jednání vlády 16. 3. 2020 Zdroj: ČTK

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček
Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček
Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček
4
Fotogalerie

Vláda vyčlení další miliardu korun na program bezúročných půjček pro podnikatele kvůli potížím způsobeným novým typem koronaviru. Po jednání kabinetu to uvedl ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček ( ANO). Vláda program Úvěr COVID schválila na začátku minulého týdne, na půjčky bylo původně vyčleněno 600 milionů korun. Nově se program rozšíří také na osoby samostatně výdělečné činné (OSVČ).

Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) spustila příjem žádostí v pondělí. Podle Havlíčka bylo během dne přijato 437 žádostí v celkové hodnotě 800 milionů korun. „V zásadě můžeme říct, že program je vyčerpán, nebo během následujících hodin bude,“ uvedl. Původně měla banka přijímat žádosti o bezúročné půjčky od 1. dubna.

Provozní úvěr je možné využít například na úhradu mezd zaměstnanců, nákladů na energie, nájmu, k financování zásob, úhradě dodavatelsko-odběratelských faktur, k předfinancování pohledávek apod. Podnikatelé mohou požádat o částku od půl milionu do 15 milionů korun.

„Pro některé malé podnikatele to byla vysoká částka, budeme to snižovat,“ uvedl Havlíček. Stát podle něj podnikatele dále podpoří přesunem peněz z některých dalších operačních programů, tak aby jim byly k dispozici.

Úvěr COVID má ČMZRB poskytovat do 90 procent způsobilých výdajů a se splatností dva roky včetně možnosti odloženého splácení na dobu až 12 měsíců. Žádosti je možné podat přes e-podatelnu ČMZRB a její součástí bude muset být doklad prokazující, že se podnikatel dostal do potíží právě v souvislosti s koronavirem. Může jít například o doklady potvrzující zrušení zájezdů v případě cestovních kanceláří, potvrzení o zrušení zakázky či dodávky materiálu v případě výrobních společností.

Apel a udělené výjimky a zákazy

Minitr zdravotnictví Adam Vojtěch zase na tiskové konferenci po jednání vlády nařídil nemocnicím omezit zbytnou zdravotní péči. Mají si nechat volné kapacity pro pacienty s nemocí COVID-19. Pro takto nemocné budou připraveny dvě specializované nemocnice, a to pražská Nemocnice na Homolce a brněnská Fakultní nemocnice u svaté Anny.

V zařízeních se chystají lůžka s ventilátory. Vybaveny budou podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly během jednoho až dvou týdnů. „Tímto opatřením chceme zabránit tomu, aby se nákaza rozšířila do nemocnic, jako se to stalo v Itálii, “ uvedl premiér Andrej Babiš.

Kabinet také doporučil seniorům nad 70 let, aby nevycházeli po dobu nouzového stavu z domovů a zakázal obyvatelům domovů pro seniory opouštět areál těchto zařízení. 

Senioři by podle premiéra měli domov opouštět jen kvůli návštěvě lékaře při neodkladné zdravotní péči. Vláda zároveň požádala samosprávy, aby seniorům při zvládání základních životních potřeb pomohly, včetně nákupu potravin a léků.

Ministři také vydali výjimku v zákazu prodeje ubytovacích služeb pro cizince. Opětovně povolili prodej elektroniky. Omezení se dále už nevztahuje například na autoservisy, zahrádkářství, pokladní prodej jízdenek, květinářství nebo prodej zdravotních prostředků.