Bitcoin není jediným rekordmanem světa kryptoměn, ethereum letos nabídlo padesátinásobné zhodnocení

Ethereum

Ethereum Zdroj: profimedia

Kdo začátkem roku investoval do druhé nejrozšířenější kryptoměny ethereum dvacet tisíc, byl by dnes milionářem. Její cena totiž letos vzrostla padesátkrát a svým zhodnocením zastínila i dominantní bitcoin, který nyní atakuje desetitisícovou hranici. Celková tržní kapitalizace dostupných kryptoměn tak již atakuje hranici 6,5 bilionu korun.

Cena etherea, co do tržní kapitalizace druhé nejrozšířenější kryptoměny, se v posledních týdnech dlouho držela kolem hranice 300 dolarů, nyní ale vystřelila nad 480 dolarů.

Pomáhají jí jednak zprávy o provedeném technologickém updatu, který má přinést efektivnější zpracování transakcí, jednak pozitivní vyjádření významného investora do kryptoměn Mika Novogratze. Ten před několika dny změnil svůj dříve skeptický pohled a předpověděl ethereu brzký průlom hranice 500 dolarů, jak uvedl pro agenturu Bloomberg. Z jeho slov se tak stává sebenaplňující proroctví.

Prudce ale roste i třetí největší kryptovaluta. Klon bitcoinu s označením bcash (bitcoin cash), který se od nejrozšířenější kryptoměny bitcoin odštěpil v létě, znovu atakuje hranici dvou tisíc dolarů. Ještě před měsícem přitom byla jeho cena čtvrtinová.

Chcete se lépe vyznat (nejen) ve světě bitcoinu? Plánujete investice? Ptejte se v investiční poradně E15 Premium evangelisty kryptoměn Karla Fillnera >>>

Třetinu nových peněz však do bcash dál pumpuje jedna jediná jihokorejská burza, což vyvolává spekulace o umělém nadsazování kurzu. Hodnotě bcash nicméně nahrává i skutečnost, že obchodování s ním v prosinci umožní významná kryptoměnová burza Bitstamp.

I přes rapidní rozmach nového typu peněz však hlasy z tradičního bankovnictví nevěří, že by kryptoměny v brzké době mohly nahradit tradiční oběživo. „Taková představa je až moc vzdálená. Znamenalo by to příliš drastickou měnu bankovního systému,“ uvedl podle britského Expressu šéf japonské centrální banky Hiromi Jamaoka.