Burzovní svět v pololetí vydělal nejvíce od krize, velké firmy rostly o více než deset procent

Burza v Hongkongu

Burza v Hongkongu Zdroj: CTK

Wall Street
Burzovní palác Praha
akcie
Trhy
Izraelská burza po uzavření dohody o omezení íránského jaderného programu posílila
7
Fotogalerie

Světové akcie mají za sebou nejúspěšnější první pololetí od roku 2009, kdy se burzy začaly vzpamatovávat z finanční krize. Index Dow Jones Global mapující akcie nejvýznamnějších světových firem posílil od počátku letošního roku takřka o 11 procent.

Ze tří desítek největších trhů světa vydělávají investoři podle dat agentury FactSet na 26 z nich. Růst burz je tak nejrychlejší a nejširší za posledních osm let. Obdobný výkon akcie ale ve druhém pololetí podle odborníků zřejmě nezopakují.

„Světové akcie žene vpřed růst firemních zisků daný lepšími vyhlídkami velkých ekonomik, zejména v Evropě. Hrozba zpřísnění měnových politik hlavních centrálních bank je přitom v současném ocenění akcií již obsažena, pokud tedy bankéři nešlápnou na brzdy silněji, nemělo by to akcie vyvést z míry,“ soudí hlavní ekonom UniCreditu Pavel Sobíšek.

První pololetí přálo na trzích především Asii, a to hlavně rychle rostoucím dálněvýchodním ekonomikám. Akcie v Hongkongu, Indii či Jižní Koreje tak investorům za pololetí vynesly kolem dvaceti procent. V Evropě vydělaly obdobné procento rakouské a polské akcie, rekordmanem je na starém kontinentu letos Turecko. Istanbulská burza je oproti začátku ledna takřka o třetinu silnější.

Naopak jedinou významnější pastí se pro kapitál letos ukázalo Rusko, tamní index RTS připravil investory letos bezmála o 12 procent. „Zdá se, že ani politické události nepředstavují tak výrazné riziko, jako tomu bylo na počátku roku,“ říká analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Některé z regionů podle něho však už narážejí na svůj růstový strop. Třeba Wall Street nadělila letos investorům už přes devět procent zisků, zbytek roku má být střízlivější. „Pro americké akcie čekáme růst do konce roku o zhruba jedno až dvě procenta, v případě evropských titulů by si akcionáři mohli přijít na pět až šest procent,“ dodává Frayer.

Investorsky nejatraktivnějšími odvětvími mají být automobilový průmysl a jeho dodavatelé, očekávaný růst úrokových sazeb bude zase nahrávat akciím bank a pojišťoven.

Praha zatím předběhla Evropu

Pražská burza vynesla za šest měsíců letošního roku investorům 8,5 procenta, což je o třetinu více, než dokázala investorům vydělat celoevropský Stoxx Europe 600.
Zpočátku roku nahrával domácím akciím do karet pevný kurz české měny vůči euru. Spekulantům totiž posloužil pražský parket zčásti jako čekárna na posílení koruny, a tím i zhodnocení jejich investice. Solidní nálada prý může trhu vydržet i dále.

„Druhá polovina roku by mohla přinést pražské burze růst až o sedm procent a domácí index PX by se tak mohl přehoupnout zpět přes hranici jednoho tisíce bodů. Za rok by si mohli investoři sázející na pražské tituly přijít až na téměř patnáct procent, zahrneme-li do výkonnosti i dividendový výnos,“ soudí analytik Komerční banky Miroslav Frayer. „Řada z domácích akcií je vůči svým světovým protějškům stále relativně podhodnocena,“ připomí- ná analytik BH Securities Martin Vlček.

Energetický ČEZ se podle něho může podívat výše kvůli očekávanému růstu cen proudu, za solidní peníz je prý i tabákový Phillip Morris. „Sázkou na oživení a růst sazeb mohou být akcie Komerční banky,“ upozorňuje červencová analýza České spořitelny, která vidí aktuálně v akciích patnáctiprocentní roční ziskový potenciál. Akciím mateřské Erste naopak dává do vínku bezmála desetiprocentní růst švýcarská banka UBS.