Burzy ženou k novým rekordům drobní investoři

Burza (ilustrační foto)

Burza (ilustrační foto) Zdroj: By Rafael Matsunaga (Flickr) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Akcie na trzích po celém světě lámou nové a nové rekordy. I díky přílivu peněz od malých investorů.

Po spanilé jízdě z loňského roku pokračují světové burzy v pozoruhodné party i letos. Americké, australské, britské nebo například hongkongské burzy se od začátku roku dostaly na historické rekordy.

Další kapitálové trhy pak prolamují svá několikaletá maxima. Konkrétně japonské akcie jsou nejdražší od konce roku 1991, tchajwanské se pak dostaly na nejvyšší úrovně za posledních osmadvacet let a pražská burza se dostala na úrovně, které byly naposledy k vidění v srpnu 2011.

A to i díky drobným investorům, kteří stále více nakupují akcie. Tito investoři jen v prvním týdnu letošního roku do akciových fondů investovali podle údajů Bank of America Merrill Lynch 24,4 miliardy dolarů, což je šesté největší číslo v historii. Fondy za peníze od domácností nakupují akcie, což žene burzy vzhůru. „Je to spirála nahoru,“ upozorňuje šéf analýz ČSOB Asset Management Aleš Prandstetter.

Příliv peněz domácností je však dalším signálem, že se burzy začínají přehřívat. Drobní investoři totiž začínají ve velkém investovat právě na konci růstového cyklu. „Kapitulace býků začíná,“ komentoval příliv peněz do fondů Michael Hartnett, hlavní investiční stratég Bank of America.

Jejich investice do akcií popohání optimismus ohledně dalšího vývoje. Okolo šedesáti procent amerických individuálních investorů podle průzkumu American Association of Individual Investors věří, že akcie půjde v příštích šesti měsících nahoru. Je to nejvíce od roku 2010.

Optimismus je však patrný na celém světě, když trhy prakticky nereagují na žádné nepříznivé zprávy. Americké akcie, ale nejen ony, jsou tak už podle řady expertů možná příliš vysoko. „Nebylo by vůbec špatné, kdybychom měli korekci. Mohla by to být zdravá věc,“ uvedl pro CNN Money David Joy, hlavní investiční stratég Ameriprise Financial.

Světovým akciím kromě zájmu drobných kupců nahrává i další faktory. Centrální banky mají stále uvolněnou měnovou politiku. „Ekonomiky rozvinutých zemí synchronně rostou, což se příznivě odráží ve firemních ziscích,“ dodává Prandstetter.