Česko hraje o pověst extrémně důvěryhodné země. Letos splatí rekordní dluh

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Anna Vacková, E15

Objem státního dluhu
2
Fotogalerie

Náklady na refinancování starých půjček stále porostou.

Stát musí letos od ledna do prosince vrátit věřitelům přes 300 miliard korun, tedy takřka o třetinu více peněz než v loňském roce. Jde o historicky největší sumu splatnou v průběhu jednoho roku. Bezmála z poloviny jde o půjčky, které nabrala předchozí vláda Bohuslava Sobotky v honbě za nulovými úrokovými sazbami.

Jejich refinancování nyní vyjde dráže. Bezproblémové splacení doposud neviděné částky přitom závisí na tom, zda českému státu vydrží pověst věřitelsky extrémně důvěryhodné země.

„V souladu se strategií financování a řízení státního dluhu pro letošní rok očekáváme splátky státních dluhopisů a přijatých zápůjček a úvěrů ve výši 301,6 miliard korun, problémů se splátkami státního dluhu se letos neobáváme,“ říká mluvčí ministerstva financí Jakub Vintrlík.

Splatný je například šedesátimiliardový dluh z ledna 2016, který se Česku podařilo nabrat za nulový úrok.

Za obdobnou půjčku ale nyní Česko zaplatí roční úrok 0,7 procenta. Takřka o pětinu vyšší úrok stát zaplatí i v případě padesátimiliardové půjčky z března roku 2014.

„Ministerstvo financí se snažilo výrazně využít výhodných podmínek na trhu v souvislosti se spekulacemi na ukončení kurzového závazku. V průběhu minulého roku se však podmínky na dluhopisovém trhu začaly otáčet,“ říká hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Náklady na obsluhu státního dluhu se tak podle něho od letošního roku opět budou zvyšovat. Objem státního dluhuObjem státního dluhu|E15, pramen: Ministerstvo financí

Status superbezpečného přístavu může utrpět změnou pohledu investorů na výkonnost tuzemské ekonomiky. „Trhy mohou začít sázet na to, že Česko je možná na vrcholu ekonomického cyklu a zvedání sazeb po světě povede ke zpomalení tempa globálního růstu, na kterém je ale česká proexportně orientovaná ekonomika závislá,“ soudí analytik BH Securities Martin Vlček. To by mohlo vést ke stahování investic z regionu a horšímu přístupu státu k refinancování.

Problém splácet své dluhy ale může potkat Česko ze dne na den. „O statusu bezpečného dlužníka by mohl stát přijít například v důsledku vyhlášení referenda o vystoupení z Evropské unie,“ dodává ekonom České spořitelny Michal Skořepa.

Světem dnes hýbe také bitcoin a další kryptoměny. Vše o nich čtěte zde >>>

Kam se vydá cena bitcoinu a dalších kryptoměn? Napoví tento článek >>>