Celý svět se vrhl na komodity. Jejich cena prudce roste

Bývalý šéf Goldman Sachs Lloyd Blankfein opět prokázal svou prozíravost. Správě odhadl komoditní boom

Bývalý šéf Goldman Sachs Lloyd Blankfein opět prokázal svou prozíravost. Správě odhadl komoditní boom Zdroj: profimedia

V minulém roce prudce zdražila měď kvůli očekávanému oživení světové ekonomiky
Sklizeň kukuřice. Její ceny letí rychle vzhůru
Dohody v rámci ropného kartelu OPEC pomáhají ceně ropy
4
Fotogalerie

V polovině září bývalý šéf mocné americké banky Goldman Sach Lloyd Blankfein prohlásil, že investování do komodit není vůbec „špatná věc“. Ceny surovin byly totiž v dohledu svých „koronavirových minim“ a investorům tato třída aktiv připomínala spíše „ošklivé káčátko“. V módě byly totiž technologie.

V současnosti ale došlo na Blaknfeinova slova. Komodity prudce rostou a finanční instituce jako Goldman Sachs, Bank of America nebo Ospraie Mnagement. Konkrétně experti Goldman Sachs v závěru roku uvedli, že tehdejší zisky jsou jen začátkem „mnohem delšího růstového trhu“.

Důvodem jsou obrovské stimuly ze strany vlád a centrálních bank a příchod vakcíny, což může nastartovat světovou ekonomiku, kterou zle pošramotila koronavirová pandemie.

Komodity tak nebyly mezi investory oblíbenější od poloviny první dekády tohoto tisíciletí. V té době Čína budovala stadiony na olympijské hry a dělala zásoby prakticky všeho od mědi až po bavlnu, přičemž úroda klesala a zákazy exportu hnaly cenu potravin nahoru.

Současnost vypadá podobně. Ceny železné rudy, stříbra, sóji nebo například zlata v posledních měsících prudce rostou. Komodity jsou již podle ukazatele The Bloomberg Commodity Spot Index nejdražší od poloviny roku 2014.

„Cena kukuřice je nejvyšší od roku 2014,“ sdělil již dříve Boris Tomčiak, analytik společnosti Finlord.cz. Zároveň se po jarním brutálním propadu vzpamatovaly ceny ropy, plynu a zdražuje rovněž elektřina.

Komodity táhne nahoru naděje na oživení světové ekonomiky spojená s vakcínou, podpora světových centrálních bank v čele s americkým Fedem, ale rovněž silná poptávka z Číny a nepříznivé počasí, což zdražuje zemědělskou produkci.

„Celý svět se nyní dívá na trh s komoditami,“ uvedl pro agenturu Bloomberg Heber Cardoso z HedgePoint Global Markets. K tomu pomáhá i prostředí záporných sazeb a biliony dolarů, které do ekonomik pumpují největší centrální banky světa.

Na komodity se proto vrhli spekulanti včetně těch nejostřejších. Sázky dravých hedgeových fondů na růst cen komodit jsou v blízkosti desetiletého maxima a jejich objem je 120 miliard dolarů.

Podobný vývoj ostatně Blankfein očekával, když s ním seznámil návštěvníky virtuální konference pořádané komoditní burzou CME Group v září minulého roku. „Myslím si, že investování do surovin, když jsou podhodnocené, není vůbec špatnou věcí,“ uvedl Blankfein a dodal: „Každý se rozhodl, že nebudeme mít znovu inflační tlaky, cena ropy nepůjde nikdy nahoru, ale já si to nemyslím.“ K růstu cen navíc pomáhá oslabování amerického dolaru, které ještě může pokračovat kvůli obřím státním intervencím.