Češi na Wall Street slaví prohru koruny s dolarem. Do kapes jim nasype procenta navíc

Zatímco dolaroví investoři brali za dva únorové týdny na akciovém indexu S&P 500 něco přes půl druhého procenta, tuzemští hráči dostali navíc ještě přes dvě procenta k dobru.

Zatímco dolaroví investoři brali za dva únorové týdny na akciovém indexu S&P 500 něco přes půl druhého procenta, tuzemští hráči dostali navíc ještě přes dvě procenta k dobru. Zdroj: E15 (Midjourney)

Poslední týdny si investoři z Česka užili na Wall Street podstatně více legrace než tamní burzovní matadoři. Zatímco dolaroví investoři brali za dva únorové týdny na akciovém indexu S&P 500 něco přes půl druhého procenta, tuzemští hráči dostali navíc ještě přes dvě procenta k dobru. O tolik totiž koruna od počátku února oslabila vůči dolaru, čímž obrátila trend trvající od loňského září a podpořila výnosy českých investorů. Podle prognostiků je to jen prolog letošního vývoje koruny vůči dolaru a měnový pár ještě na podporu českých portfolií neřekl poslední slovo. 

„Kurz koruny se v předchozích měsících postupně zcela odtrhl od fundamentů.

Investorská asertivita opadá spolu s přísnějším Fedem a ruku v ruce s tím slábne  koruna,“ uvádí ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Investoři podle něho zároveň považují současný kurz koruny za neudržitelný i kvůli reakci České národní banky na přetrvávající palčivou inflaci.

„Pokud bude ČNB v laxní politice pokračovat a odtrhnou se inflační očekávání, hrozí masivní exodus kapitálu z tuzemska, který srazí dolů ceny aktiv včetně kurzu koruny,“ dodává Pfeiler s tím, že proti koruně půjde kromě vyšších sazeb v Americe i utahování politiky v eurozóně.

Od počátku října do konce letošního ledna přitom koruna vůči dolaru dramaticky posilovala, jen za zmíněné čtyři měsíce ztvrdla o více než šestnáct procent. A ačkoli akcie na Wall Street zažívaly spanilou jízdu, korunových investorů se kvůli sílící české měně americká rallye prakticky nedotkla. Naplno se nůžky mezi korunou a dolarem rozevřely na počátku února, kdy se česká měna dostala vůči americké do stejné kondice jako před vpádem Ruska na Ukrajinu.

Během února se ale situace začala obracet. „Americký trh v současnosti kromě příznivých fundamentů nabízí investorům možnost využít výhodu relativně silné koruny,“ zdůrazňuje analytik společnosti XTB Jiří Tyleček. Sila koruny vůči dolaru je totiž unikátní, ale zřejmě pouze dočasná. 

Analytici Raiffeisen investiční společnosti tak například počítají s tím, že dolar se bude v závěru roku prodávat za necelých 22,90 korun, obdobným směrem míří také očekávání expertů XTB či Cyrrusu. To by znamenalo více než čtyřprocentní oslabení koruny vůči dolaru a obdobný výnosový bonus pro české investory na Wall Street. „Z pohledu letošního roku čekáme oslabení, vzhledem k tomu, kam až se koruna vyšplhala,“ potvrzuje šéf Raiffeisen investiční společnosti Jaromír Sladkovský.

Jak zdůrazňují odborníci, kurz koruny vůči dolaru je primárně odrazem vývoje americké měny vůči euru a potažmo ekonomické konkurenceschopnosti obou břehů Atlantiku. „Z dlouhodobého hlediska je na tom Amerika ekonomicky lépe než Evropa, kterou trápí demografie a nejednotnost,“ zdůrazňuje analytik společnosti Fichtner Tomáš Tyl s tím, že vývoj kurzu bude spíše na straně domácích investorů. „Proto mimo jiné považuji za smysluplné investovat do amerických akcií bez měnového zajištění,“ dodává Tyl.

Wall Street prý ale dává smysl i bez kurzových spekulací. „Svá rozhodnutí by investoři neměli stavět na odhadu kurzu koruny. Při výběru akcií kvalitních společností investoři na americkém akciovém trhu dlouhodobě vydělávají i v případě, že koruna posiluje,“ zdůrazňuje ekonom společnosti Finlord Boris Tomčiak. Právě mírně slabší koruna nicméně dokázala částečně zmírnit ztrátu tuzemských investorů na Wall Street za uplynulý rok. Zatímco americké akcie o zhruba šest procent klesly, tříprocentní oslabení koruny vůči dolaru zhruba polovinu této ztráty dokázalo pokrýt.