Državy investičního impéria CEFC v Asii se hroutí

Čínské investiční impérium CEFC krvácí, hodnota jeho významných majetkových podílů padá spolu s tím, jak investoři napříč asijskými burzami dávají ruce pryč od skupinou spoluvlastněných firem. Jen čtveřice největších majetkových účastí CEFC ztratila během pátku hodnotu více než čtvrt miliardy dolarů a v pondělí se držely na podobné hodnotě. Stalo se tak po zprávách o tom, že šéf skupiny Jie Ťien-ming byl vyšetřován kvůli hospodářské kriminalitě. S akciemi CEFC se na burzách neobchoduje.

Zhruba o sto milionů dolarů tak skupina zatím přišla ze svého podílu v Anhui International Holding, čínské agrochemické firmě, v níž má zhruba 60procentní podíl a jejíž akcie od počátku kauzy klesly na šanghajské burze o osm procent.

Akcie v Hongkongu obchodovaného konglomerátu Shanghai Dasheng se propadly dokonce o polovinu, pětačtyřicetiprocentní podíl tak CEFC ztratil hodnotu zhruba 105 milionů dolarů. Během pátku přešla správa destabilizované CEFC pod vládní společnost Šanghaj Kuo-šeng. Podle pozorovatelů se to odrazí na akviziční politice firmy.

„Jde mimo jiné o snahu čínské vlády udržet investice doma, takže CEFC hrozí omezení rozjednaných a plánovaných investic v zahraničí, tedy včetně Česka. V této souvislosti lze zmínit nedávné spekulace o koupi CME konsorciem Penta a CEFC,“ uvádí ekonom společnosti BH Securities Martin Vlček. Situace se podle něho začíná podobat kauze pojišťovny Anbang. Tu vláda minulý týden stopla s tím, že její šéf je vyšetřován pro podezření z hospodářské kriminality.

Od samotné CEFC se odklonili její věřitelé – jejich hromadný úprk srazil cenu dluhopisů skupiny o 37 procent a následně s nimi čínská burza dočasně ukončila obchodování. CEFC mezitím navíc stihla přijít o rating. Čínská ratingová agentura China Lianhe Credit Rating firmě navíc snížila rating dlouhodobých závazků na druhý nejvyšší stupeň AA+ z dosavadní nejvyšší známky AAA. Rating nicméně stále zůstává v investičním pásmu.