Evropské burzy zažily nejhorší týden posledních tří let

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP/Thanassis Stavrakis

Propad na evropských burzách dnes pokračoval nezměněným tempem. Hlavní evropský index sestoupil nejníže za posledních 13 měsíců, jeho týdenní pokles byl přitom největší téměř za tři roky. Příznivá zpráva z amerického trhu práce na něj měla jen chvilkový vliv, zámořské akcie navíc po zahájení dnešního obchodování pokračovaly ve výprodeji.

Západoevropský index FTSEurofirst 300 klesl v závěru obchodování o 1,7 procenta na 976,10 bodu. Skončil tak sice výrazně nad denním minimem 961,45 bodu, ale také pod odpoledním maximem 997,6 bodu. Index klesl už šestým dnem a během týdne odepsal 9,8 procenta, nejvíce od října 2008.

Investoři se tedy nadále mají proč obávat o osud svých aktiv. „Výhled ekonomiky investory znervózňuje na maximum. Nálada asi zůstane velmi křehká,“ řekl agentuře Reuters analytik Keith Bowman z makléřské společnosti Hargreaves Lansdown.

Trh nadále zůstává pod vlivem obav ze zhoršování dluhové krize v eurozóně. Velkým rizikem je vývoj výnosů státních dluhopisů Itálie a Španělska, u nich panují obavy z nákazy krizí. Nejvýrazněji klesaly akcie surovinového sektoru, který trpí obavami z poklesu poptávky. Oborový index firem z odvětví těžby ropy a plynu klesl o 3,4 procenta.

Phillip Morris je jistotou

Špatné zprávy z Evropy zasáhly i český trh. Pražská burza sice zpomalila svůj ranní pád, hlavní index PX ale přesto odepsal 2,53 procenta. V poklesu pokračovaly všechny tituly kromě Phillip Morris. „S rostoucí nejistotou na finančních trzích investoři dávají přednost spíše defenzivním titulům, mezi které Phillip Morris patří,“ odůvodňuje úspěch tabákové firmy analytik J&T Banky Milan Lávička.

Nejhůře dopadly akcie AAA Auto, s nimiž bylo dokonce zastaveno obchodování, když se propadly o více než 30 procent. O mnoho lépe neskončila ani NWR, mediální korporace CME odepsala pětinu hodnotym

Po krátkém oživení opět pád

Americké akcie zahájily dnešní obchodování díky příznivým údajům dočasným růstem, tamní ekonomika totiž v červenci vytvořila 177 tisíc nových pracovních míst, tedy podstatně více, než se čekalo. Mírně stoupla také průměrná hodinová mzda, což by mohlo Američany přimět více utrácet a pomoct tak domácímu hospodářství.

Index Dow Jones v posledních pěti letech:Index Dow Jones v posledních pěti letech.Index Dow Jones v posledních pěti letech.|E15

Poté ale následoval v posledních dnech již tradiční výprodej, nyní akciové indexy ztrácejí až tři procenta. Dow Jonesův index v poledne newyorského obchodování ztrácel 1,65 procenta a byl kolem 11 200 bodu. Širší index S&P 500 oslaboval o více než dvě procenta a index trhu Nasdaq ztrácel tři procenta. To je ale pořád méně, než tyto indexy odepsaly ve čtvrtek.

Světové akciové trhy za tento týden podle agentury Reuters v nastalé panice ztratily 2,5 bilionu dolarů. Nejistota se také odráží v jejich kolísavosti, americký index volatility se zvýšil o deset procent. Lépe podle Lávičky nebude ani příští týden. „Pozitivním faktorem může být komentář šéfa FEDu po úterním hlasování o sazbách,“ dodal s tím, že Ben Bernanke by mohl oznámit další plány na oživení růstu americké ekonomiky.