Hodnota meme akcií překvapivě vystřelila vzhůru, blíží se maximům

Řetězec kin AMC se stal miláčkem retailových investorů a patří k hlavním titulům takzvaných meme akcií. Akcie AMC letos v květnu vystřelily z deseti dolarů na 59 dolarů.

Řetězec kin AMC se stal miláčkem retailových investorů a patří k hlavním titulům takzvaných meme akcií. Akcie AMC letos v květnu vystřelily z deseti dolarů na 59 dolarů. Zdroj: Reuters

Ikonickým symbolem nového trendu meme akcií se staly akcie firmy GameStop prodávající videohry a herní konzole. Roky se držely na hodnotě kolem pěti dolarů, ovšem letos v lednu se vyšplhaly až na 325 dolarů za akcii.
2
Fotogalerie

Meme akcie, které poprvé raketově vzrostly letos v květnu díky uživatelům sociální sítě Reddit, opět posilují. Během úterního obchodování na burze vzrostla hodnota akcií společnosti AMC o 20 procent, v případě GameStopu to bylo dokonce o téměř 28 procent. Analytiky pohyb na burze překvapil. 

Experti očekávali, že do pátečního setkání centrálních bankéřů, které se mělo konat v Jackson Hole, ale nakonec se odehraje ve virtuálním prostředí, bude na trzích klid. Avšak stejně jako už několikrát v tomto toce takzvané Meme Stocks, které si oblíbili právě uživatelé Redditu, se vymykají běžným pravidlům trhů a umějí překvapit. Vzrostla také hodnota dalších titulů.

„Očekával jsem klid předtím, než se bankéři sejdou v Jackson Hole, ale vypadá to, že právě v tom ,Meme Stock Mania‘ vidí příležitost,“ okomentoval pro agenturu Bloomberg pohyby na burze analytik společnosti Oanda Corp. Ed Moya. Hodnota meme akcií se v minulosti odvíjela například od zájmu na sociálních sítích a od dalších neobvyklých faktorů, píše americký týdeník Barrons

Na virtuálním setkání centrálních bankéřů by měl vystoupit šéf americké centrální banky (Fed) Jerome Powell, který by měl naznačit, kdy začne Fed zpřísňovat měnovou politiku. Analytici očekávají, že by Fed mohl do konce roku zpomalit nakupování dluhopisů, a to bez ohledu na to, jak se bude vyvíjet koronavirová epidemie s variantou mutace delta. 

Společnosti AMC Entertaiment, která provozuje síť kin, a malobchodní prodejce videoher GameStop patří mezi nejoblíbenější burzovní tituly investorů, kteří se sdružují a radí na sociální síti Reddit v diskuzním vláknu WallStreetBets.

Akcie GameStopu se roky držely na hodnotě kolem pěti dolarů, ovšem letos v lednu se vyšplhaly až na 325 dolarů za akcii, v případě AMC přišel vrchol později v květnu, kdy akcie vystřelily z deseti dolarů na 59 dolarů.