Investice do akcií: Rady a doporučení pro úplné začátečníky

Investor by měl počítat s nestabilním vývojem kvůli zásahům na trhu. 

Investor by měl počítat s nestabilním vývojem kvůli zásahům na trhu.  Zdroj: Shutterstock

Zhodnocení volných peněz do akcií má i svou odvrácenou tvář
Akcie jsou totiž volatilní neboli jejich hodnota častěji kolísá. 
Investování prostřednictvím platformy Plus500.
Investování prostřednictvím platformy Plus500.
5
Fotogalerie

Zhodnocení volných peněz do akcií se stává pro řadu lidí lákavou příležitostí k rychlému zbohatnutí. Má však i svou odvrácenou tvář. Oproti fondům jsou totiž akcie náchylnější k rizikovosti, v mnoha případech nemají daleko od gamblingu. Do akciového trhu se totiž mohou promítat i emoce spekulantů. Redakce E15 proto připravila webový seriál pro začínající investory. V tomto díle se například dozvědí, kde a jak se akcie dají nakoupit a čeho se naopak vyvarovat.

Co je akcie?

Akcie je cenný papír, který představuje podíl na majetku dané akciové společnosti. Pokud společnost vydá 100 akcií a investor si koupí jednu akcii, patří mu jedno procento dané společnosti. Řada platforem nabízí také možnost koupit si jen zlomek akcie. Pro začátek si proto investor může za 100 dolarů, tedy 2250 korun, pořídit zhruba 0,1 akcie výrobce elektromobilů Tesly (výpočet ke dni 6. prosince 2021, kdy hodnota jedné akcie Tesly činila 1000 dolarů – pozn. redakce).

S malým množstvím peněz může kdokoliv investovat i do více aktiv najednou (například akcie, dluhopisy či reality), a to prostřednictvím fondů obchodovaných na burze (ETF), podílových fondů apod. Následující text se však věnuje nákupu jednotlivých akcií.

Doporučujeme zhlédnout i naše tipy na nejlepší investice roku 2021:

Video placeholde
• Videohub

Kde si koupit akcie?  

K nákupu akcií potřebuje investor vhodnou obchodní platformu. Předem musí počítat s tím, že broker si vždy za realizované obchody bere určité procento provize a zisk z investice se musí zdanit. Oba faktory tedy mohou znatelně snížit jeho výnos. 

Investování na internetu nabízejí české banky, zahraniční brokerské firmy nebo i digitální banky typu Revolut a další investiční platformy. Většina brokerů zároveň nabízí demoverzi, kde si uživatel může vyzkoušet investování nanečisto.

Nejlepší investiční platformy a jejich srovnání >>>

Jak koupit akcie – návod

Obchodování s akciemi v době jednoduchých investičních platforem je v současnosti záležitostí na pár kliků. U většiny platforem je postup velmi podobný. Ve zkratce, uživatel si ve vyhledávači najde společnost, do které chce investovat, zadá příkaz „koupit“ a zvolí, kolik akcií zrovna chce.

V následující ukázce si investor pořizuje pět akcií českého výrobce elektřiny ČEZ prostřednictvím investiční platformy Plus500. Hodnota ČEZ v té době činila 753,50 koruny, uživatel si tedy koupil pět akcií za celkovou částku 3767,50 korun.

Investování prostřednictvím platformy Plus500.Investování prostřednictvím platformy Plus500.|Plus500

Investor si většinou kupuje akcie v daný okamžik (market order), a to za cenu, kterou trh zrovna nabízí. Lze si nastavit i příkazy k obchodování za určitých podmínek – uzavření při zisku (stop limit) či uzavření při ztrátě (stop loss).

Limitní příkaz znamená, že investor provede nákup akcií za částku, kterou si sám zvolí. Například hodnota ČEZ v té době činila 753,50 koruny, ale uživatel si nastaví limit na 730 korun. Nevýhodou však je, že pokud cena nepůjde dolů na 730 korun, tak se akcie nezakoupí. 

Stop příkazem zase uživatel nastavuje částku, při jejímž dosažení se obchod okamžitě ukončí. Obchodník tak realizuje ztrátu, jakou si předem naplánoval. Obecně se doporučuje riskovat na jeden obchod zhruba dvě až pět procent účtu.

Poplatky za investice: Srovnání platforem a brokerů >>>

Jak si vybrat akcie?

„Kupte si společnost, protože ji chcete vlastnit, ne proto že chcete, aby akcie rostly,“ radí Warren Buffett, jeden z investičních guru současnosti. Nejlépe tedy tak, že investor porozumí nejen tomu, co firma dělá, ale i sektoru, v němž podniká.

Vyhledá si statistiky či výroční zprávy dané společnosti, na jejichž základě analyzuje její finanční situaci. To znamená, jak firma hospodaří, jaké výsledky měla v minulosti a jakým směrem vede její podnikání.

 

Dlouhodobá nebo krátkodobá investice   

Rozhodování obchodníka souvisí i s tím, zda se do investování vrhne v krátkodobém horizontu, tedy v řádu dnů či týdnů, nebo dlouhodobě v řádu několika let. Bez ohledu na zvolenou investiční strategii by ale měl počítat s nestabilním vývojem kvůli zásahům na trhu. Akcie jsou totiž volatilní neboli jejich hodnota častěji kolísá. 

Například akcie Tesly se začátkem prosince propadly o zhruba 20 procent od svého posledního vrcholu, a to v reakci na vyšetřování Komise pro cenné papíry (SEC) kvůli vadným solárním panelům automobilky. Naopak rostoucí ceny elektřiny se pozitivně promítly do ceny akcií ČEZ.

Vzhledem k výkyvům cen řada lidí vnímá akcie také jako cestu k rychlému zbohatnutí a spoléhá se na správné načasování. Tato strategie je však velmi riziková a v řadě případů se nevyplácí ani po důsledné analýze trhu. Investora navíc může snadno ovlivnit jeho emoční rozpoložení. Ztrátu finančních prostředků kvůli nezvládnutým spekulacím lze promítnout také na případu ekonoma Johna Maynarda Keynese, který se po dvou letech investování s jednou miliardou korun ocitl na pokraji bankrotu.

Ke zmírnění těchto dopadů proto někteří odborníci upřednostňují dlouhodobě odkládat do investičního portfolia pravidelné částky, a to bez ohledu na aktuální hodnotu. „U akcií je vhodné mít dlouhodobý investiční horizont. Lidé krátce před důchodem by již měli do akcií dávat jen omezenou část svých portfolií,“ doporučuje ekonom Štěpán Křeček z BH Securities. Na druhou stranu ne každý si může dovolit protahovat svůj investiční horizont na mnoho desítek let. 

Základním pravidlem je, aby obchodník neinvestoval více, než si může dovolit ztratit, natož rezervu na nečekané výdaje. Další strategií je diverzifikace investičního portfolia. Tedy „nesázet na jediného koně“, ale naopak rozvrhnout si peníze do více akcií působících v rozdílných průmyslových odvětvích.