Investice do kryptoměny pro začátečníky. Jak začít investovat a jak funguje kryptoměna

Některé kryptoměny lze považovat za plnohodnotnou alternativu k tradičním měnám.

Některé kryptoměny lze považovat za plnohodnotnou alternativu k tradičním měnám. Zdroj: Shutterstock

Některé kryptoměny lze již považovat za plnohodnotnou alternativu k tradičním měnám.
Těžba bitcoinů je energeticky náročná.
Těžba bitcoinů vyžaduje obrovské množství energie.
4
Fotogalerie

Do hledáčku investorů se dostávají nejen tradiční možnosti typu dluhopisů či nemovitostí, ale také kryptoměny. Jejich zastánci tvrdí, že by se mohly stát masovým platebním prostředkem. Kritici naopak poukazují na volatilitu kryptoměn a na pochybnosti, že je investování do digitálních měn bezpečné.

Redakce E15 pro začínající investory připravila přehled toho, co by měli vědět, než se do obchodování s kryptoměnami pustí.

Co je kryptoměna

Je to typ virtuální měny umožňující důvěrné zasílání virtuálních peněz mezi uživateli bez zprostředkovatelů, typicky bank. Na rozdíl od běžných bankovek a mincí na ni vláda či jiný regulátor nedohlíží.

Co je to bitcoin (video)

Jak funguje kryptoměna

Hlavní výzvou digitální měny je zajistit, aby ji nešlo zkopírovat, popřípadě transakční systém prolomit a platby přesměrovat jinam. Tuto problematiku řeší blockchain, digitální účetní kniha v podobě decentralizované databáze uchovávající stále se prodlužující řetězec záznamů. 

Některé kryptoměny lze považovat za plnohodnotnou alternativu tradičních měn. Informace o e-shopech a kamenných prodejnách, kde lze digitálními měnami v Česku platit, se snaží agregovat portál Coinmap

S rostoucí popularitou kryptoměny bitcoin nicméně řada lidí tvrdí, že kryptoměny představují nejenom prostředek směny, ale i investiční příležitost. Stále však platí nevkládat nad oželitelnou ztrátu.

Bitcoiny se těží obdobně jako zlato či uhlí, což je energeticky náročný proces. Na rozdíl od surovin lze kryptoměny teoreticky těžit i v domácích podmínkách, byť už je dnes rentabilita takové činnosti více než sporná.

Těžba kryptoměn jako lákadlo zaručeného výdělku. Čtěte, co je k tomu potřeba a na co si dát pozor  >>>

Investice do kryptoměny: DPH a daně

„Na zdanění kryptoměn je nutné aplikovat obecná pravidla a dostupné výklady,“ upozorňuje manažerka daňového oddělení KPMG Iva Krákorová. Nelze tedy podle ní uplatnit osvobození od daně jako u příjmů z prodeje hmotných movitých věcí nebo prodeje cenných papírů.

Základní daň z kryptoměn je tradičních 15 procent ze zisku, tedy z rozdílu pořizovací a prodejní hodnoty. Po přesáhnutí 48násobku průměrné mzdy za rok, což je pro rok 2021 měsíční příjem nad 141 700 korun, však platí sazba 23 procent. Zvýšená sazba se zavedla od roku 2021, tedy do daňového přiznání 2022.

Jakou koupit kryptoměnu

Počet kryptoměn překročil podle serveru CoinMarketCap patnáct tisíc, ty největší se liší některými technologickými aspekty. Bitcoin je decentralizovaný a pseudoanonymní. To znamená, že jej nemá pod kontrolou jedna instituce, ale komunita vývojářů, těžařů a uživatelů. Naopak ethereum má striktnější řízení, vývoj určuje zejména tvůrce měny Vitalik Buterin a instituce Ethereum Foundation.

Další kryptoměny sázejí ještě na jiné vlastnosti: litecoin, dash nebo bitcoin cash na rychlé a levné platby, monero na zcela anonymní transakce, IOTA na inovativní typ blockchainu a XRP na vhodnost využití pro mezibankovní vypořádání.

Pozor na začínající kryptoměnu

Někteří podvodníci ale mohou vytvořit kryptoměnu, která na první pohled může vypadat skvěle, ale ve skutečnosti jí chybí reálné využití. Účel je jasný – nalákat lidi na potenciál virtuálního bohatství. V řadě případů však hodnota pochybné kryptoměny dříve či později zamíří do propadliště dějin.

Příkladem je virtuální měna squid, jejíž tvůrci se snažili využít popularity seriálu Netflix. Po uvedení na trh koncem října 2020 raketově vzrostla na téměř tři tisíce dolarů. Dnes už nemá hodnotu ani půl centu.

„Ve skutečnosti si jen několik málo retailových kupců podobných kryptoměn dá práci s čtením programové dokumentace, nebo alespoň s pochopením toho, jakým způsobem tyto projekty fungují. A to s sebou nese rizika,“ uvedl pro Bloomberg Henri Arslanian z poradenské společnosti PwC.

Ke dnu šla řada altcoinů, jiných kryptoměn než bitcoin. Podívejte se, jak se historicky měnilo pořadí TOP 10 virtuálních měn podle tržní kapitalizace

Kde a jak obchodovat s kryptoměnami

Čím dál oblíbenější variantou je získání kryptoměn prostřednictvím různých internetových aplikací, které sázejí na uživatelskou jednoduchost. Například výhodou tuzemských online směnáren, jako jsou SimpleCoin nebo Finex.cz, je platba korunami a ovládání v češtině. Poplatky ze směnáren vycházejí zhruba do tří procent z nakupované částky.

Výhodnější poplatky ale nalezne investor při obchodování v zahraničních kryptoměnových burzách, jako je Coinbase nebo Binance, které se většinou pohybují do půl procenta. Burzy také z bezpečnostních důvodů požadují registraci a ověření totožnosti.

Nejlepší investiční platformy a jejich srovnání >>>

Odborníci radí držet zakoupené kryptoměny u sebe, nikoli na burze. K tomu slouží kryptopeněženky neboli veřejné adresy, na které se nakoupené virtuální měny ukládají. 

Nejlepší peněženky na kryptoměny >>>

Nakupovat bitcoin lze i přes platební služby, jako jsou PayPal či Revolut. Investor tam však aktiva nevlastní. To znamená, že kryptoměny nelze zaslat do kryptoměnové peněženky. Takový přístup jde podle zastánců bitcoinu proti principu decentralizace a étosu, že díky kryptoměnám může být každý sám sobě i ostatním bankou.

Do určitého objemu lze bitcoin pořídit za hotovost bez registrace prostřednictvím bitcoinmatů, kterých v Česku stále přibývá. Nákup ovšem není tak výhodný, poplatky se pohybují kolem deseti procent. Obchodovat lze také fyzicky mezi lidmi vyhledáním protistrany přes internet. Je třeba brát v potaz i riziko podvodů.