Investiční kuchařka v časech stagflace. Ekonomové sázejí na trezory ČNB, bondy i na nezávislé akcie

Expozice České národní banky v jejím sídle v ulici Na příkopě.

Expozice České národní banky v jejím sídle v ulici Na příkopě. Zdroj: Michael Tomeš / E15

Ústup do obrany a sázka na tabák či výrobce laciných prášků proti bolesti. I tak může vypadat jeden ze scénářů investování v období recese. Právě tomuto scénáři dala v závěru června investorská obec podstatně vyšší pravděpodobnost než doposud. Velký kapitál se začal stěhovat do konzervativních dluhopisů, burziáni vzdávají sázky na průmyslové kovy a svět kryptoměn je zapomenut. Spolu s prázdninami může nastat jeden z největších letošních veletočů peněz na burzách, hybnou silou bude přitom pesimismus a tápání v klimatu souběhu recese a růstu cen, tedy obávané stagflace.

Například index cen průmyslových kovů agentury Bloomberg jen od začátku června klesl o bezmála sedm procent. A kryptoměnový trh se z dosavadních letošních maxim na pomezí tří bilionů dolarů propadl zhruba na třetinu.

„Recese za normálních okolností velí kupovat bezriziková aktiva, jako jsou státní dluhopisy, kde se dá následně čekat snížení úrokových sazeb, a tedy i růst cen dluhopisů. Stagflace tento jednoduchý scénář poněkud zesložiťuje,“ upozorňuje předseda Asociace pro kapitálový trh Martin Řezáč. Centrální banky totiž podle něj hodlají do poslední chvíle bojovat s inflací zvyšováním úrokových sazeb. Načasování investic do státních dluhopisů tak prý nebude jednoduché.

„Určitou míru bezpečí lze hledat v investicích do fixních aktiv, zejména nemovitostí a realitních projektů,“ soudí ekonom a partner poradenské společnosti Moore Czech Republic Petr Kymlička. 

Co to je stagflace a jaké bude mít dopady? Poslechněte si Z(a)tracená čísla Jaroslava Bukovského

Video placeholde
Z(a)tracená čísla 7.4. • Videohub

Peníze do státních dluhopisů nicméně už téci začaly. Zatímco od počátku března investoři státní bondy setrvale vyprodávali, od poloviny června se situace obrací. Index německých dlouhodobějších státních dluhopisů například jen za poslední týden posílil o pět procent, obdobně reagují i ceny bondů dalších vyspělých evropských ekonomik.

„Dluhopisy na západních trzích stále za atraktivní nepovažuji. Něco jiného je to však u českých dluhopisů, které si zřejmě velkou většinu propadu už odbyly,“ říká nicméně analytik společnosti Patria Finance Tomáš Vlk.

Český investor může dobře zobchodovat i extrémní tempo zvyšování úrokových sazeb. „Konzervativním investorům s krátkým investičním horizontem nyní doporučuji investovat do podílových fondů, které fondový kapitál převážně investují do čtrnáctidenních pokladničních poukázek ČNB v rámci repo operací,“ říká investiční stratég Consequ Michal Stupavský. Ty nesou od posledního masivního zvýšení sazeb centrální bankou sedm procent. Výhodou takové investice je i prakticky absence rizika. 

„Investorům s delším investičním horizontem bych nyní doporučil orientovat se na akcie producentů komodit, kterým by se mělo i nadále z finančního hlediska velice dobře dařit,“ dodává Stupavský. Odborníci jedním dechem zdůrazňují, že tradiční akciový investor se v klimatu recese, či dokonce stagflace těžko vyhne ztrátám. „Relativně lépe obvykle fungují defenzivní sektory, jako běžná spotřeba či utility,“ uvádí analytik Patria Finance Tomáš Vlk. 

V každé recesi a krizi se dá ale podle expertů najít řada individuálních společností, které rychle rostou a jejich akciím se daří. „U defenzivních sektorů, jako jsou kupříkladu zdravotní firmy, je i v recesi finanční vývoj plynulý a pohyby cen akcií nejsou tak výrazné,“ zdůrazňuje analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Minulé recese přály například společnostem Target či Walmart, jelikož poptávka po maloobchodním zboží byla i v recesi vysoká.

„Dařilo se i několika zdravotním společnostem, jako je kupříkladu Abbott Laboratories,“ dodává Tomčiak. Tradiční sázkou jsou i tabákové tituly či obecně akcie bez ohledu na branži, ovšem dlouhodobě vykazující nezávislost na akciových indexech. 

„Tradiční pojistkou proti recesi bývají anticyklické tituly, které mají velmi kvalitní bilance a dodávají pravidelný a dobře predikovatelný růst zisků,“ zdůrazňuje ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Nezávislost na indexech podle něho ukazují například potravinářské firmy jako Tyson Food nebo Kellog. 

Aktuální klima stále dopřává i výrobcům zbraní a příslušenství. Spíše než konkrétní volbu akcií ovšem odborníci upřednostňují neměnit své zvyky. „Retailoví investoři by hlavně měli pokračovat v investování, ideálně tedy v pravidelném investování ve snaze snížit průměrnou nákupní cenu akcií či podílových listů, a neměli by se snažit časovat trh, což se jim historicky dost vymstilo,“ dodává Řezáč z AKAT.