Investiční newsletter: Velké technologické firmy dominují S&P 500. Má to svá úskalí

Společnost Apple má díky tržní hodnotě okolo 2,7 bilionu dolarů největší váhu v klíčovém burzovním indexu S&P 500.

Společnost Apple má díky tržní hodnotě okolo 2,7 bilionu dolarů největší váhu v klíčovém burzovním indexu S&P 500. Zdroj: Reuters

Index Stoxx Europe 50
3
Fotogalerie

Akcie velkých technologických firem letos září a táhnou Wall Street vzhůru. Nejsledovanější americký burzovní index S&P 500 za první čtyři měsíce letošního roku posílil i se zohledněním vyplacených dividend o 9,2 procenta. A téměř ze dvou třetin se na tom podle propočtů Howarda Silverblatta, analytika S&P Dow Jones Indices, podílela pětice Apple, Microsoft, Nvidia, Meta Platforms a Amazon.

Kromě nárůstu cen akcií hraje zásadní roli také váha zmíněných korporací v S&P 500 – pokud přičteme i skupinu Alphabet, která se rovněž řadí mezi big tech tituly, dělá dohromady 23 procent. To je poblíž rekordních úrovní. Na maximech je i zastoupení dvou vůbec nejhodnotnějších společností – Apple a Microsoft. Činí dohromady přes 13 procent.

PODÍL FIREM APPLE A MICROSOFT NA CELKOVÉ TRŽNÍ HODNOTĚ INDEXU S&P 500

JP Morgan Equity Macro Research

Zdroj: JP Morgan Equity Macro Research

Právě obrovský vliv malého počtu firem na vývoj hlavního amerického indexu vidí někteří analytici (přinejmenším v krátkodobém horizontu) jako riziko pro investory. Zejména pak pro ty, kteří mají peníze v burzovně obchodovaných fondech, jejichž portfolia jsou na S&P 500 navázaná. Například jen iShares Core S&P 500 ETF má ve správě okolo 311 miliard dolarů, SPDR S&P 500 ETF dokonce 380 miliard.

„Je znepokojující, že zde máme tak vysokou koncentraci v několika málo titulech a všechny tyto firmy jsou z oblasti technologií a komunikačních služeb,“ řekl Bloombergu například Michael Landsberg, investiční ředitel společnosti Landsberg Bennett Private Wealth Management s tím, že obrat ve vývoji cen big tech akcií by mohl stáhnout dolů i S&P 500.

Na druhou stranu, jak v minulosti zmínil v jednom ze svých článků Jason Zweig z Wall Street Journal, vysoká váha velkých firem není z historického pohledu nic nového: „Firma AT&T tvořila v roce 1932 13 procent celkového amerického akciového trhu, General Motors osm procent v roce 1928 a IBM sedm procent v roce 1970.“ Právě sedmiprocentní zastoupení má nyní v S&P 500 firma Apple.

Zajímavý pohled nabízí i srovnání desítky nejhodnotnějších firem v S&P 500 v čase. V současnosti má top 10 společností v S&P 500 váhu okolo 29 procent. V polovině 60. let však byla koncentrace ještě vyšší. Na druhou stranu oproti předchozím čtyřem dekádám je současný podíl desítky největších korporací nadprůměrný.

DESET FIREM S NEJVĚTŠÍ TRŽNÍ HODNOTOU V RÁMCI INDEXU S&P 500 V ROCE 1965

Occam Investing

Zdroj: Occam Investing

Co si z toho vzít jako investor?

Vysoká váha zejména technologických firem v S&P 500, a tím pádem jejich významný vliv na jeho vývoj, bývá někdy uváděna jako nevýhoda investování do burzovně obchodovaných fondů navázaných na tento klíčový americký index.

Části investorů se výrazná koncentrace odvíjející se od tržní hodnoty jednotlivých společností nemusí zamlouvat. Například proto, že takové firmy často bývají nadprůměrně oceněné a mohou tak být zranitelnější v období takzvaného medvědího trhu. To se ukázalo například loni, kdy technologické tituly odepisovaly až desítky procent, více, než byl průměr trhu.

Na druhou stranu společnosti jako Apple, Alphabet, Microsoft či Amazon mají vysokou tržní hodnotu díky tomu, že patří mezi úspěšné a dominantní globální hráče, ať už ve výrobě chytrých telefonů, softwaru, internetového vyhledávání, či poskytování cloudových služeb. Své akcionáře dokážou odměňovat ať už v podobě dividend, či zpětných odkupů akcií.

Jednou z možností, jak omezit riziko vysoké koncentrace, je zainvestovat do některého z burzovně obchodovaných fondů, v němž mají firmy z S&P 500 každá stejnou váhu. Jedná se o takzvaný S&P 500 Equal Weight Index. V takovém fondu tedy jinak řečeno nezáleží na tom, jak vysokou mají jednotlivé společnosti tržní hodnotu.

V úvahu připadá také doplnění portfolia o některý z ETF fondů zaměřených na evropské akcie. I na „starém“ kontinentu (nejen v EU, ale i ve Velké Británii či ve Švýcarsku) působí řada kvalitních firem, které se svým americkým konkurentům přinejmenším vyrovnají. A navíc v evropských indexech jako Stoxx Europe 50 či MSCI Europe mají technologické tituly nižší váhu, což je dobré pro diverzifikaci. 

DESET NEJVĚTŠÍCH FIREM V EVROPSKÉM INDEXU STOXX EUROPE 50 (ke konci března)

Index Stoxx Europe 50Index Stoxx Europe 50|Qontigo

Zdroj: Qontigo

---

Co se děje na trzích 📈

V prosinci jsem se v jednom z prvních vydání Investičního newsletteru E15 věnoval tomu, jak se daří akciím firem, jež jsou částí investorů opomíjeny. Třeba proto, že tempa růstu jejich tržeb a zisků nejsou dvouciferná, či proto, že nevyvíjejí technologie budoucnosti. Zmiňoval jsem například společnosti PepsiCo, Hershey, Mondelez či Unilever.

Napsal jsem tehdy:

Mezi společné znaky uvedených společností patří kromě jejich odolnosti a oblíbenosti u spotřebitelů obvykle také vysoká návratnost kapitálu či dlouhodobá výplata dividend. Právě akcie takovýchto kvalitně hospodařících společností mohou být pro investory dobrou volbou i pro příští roky. Ostatně, jak nedávno řekl ředitel Mondelezu Dirk Van de Put: „Čokoláda je něco, bez čeho nemohou lidé žít.“ A to bezpochyby platí i o dalších zmíněných produktech.

Ve vítězné jízdě pokračují zmíněné tituly i letos – s výjimkou Unileveru se všechny v posledních týdnech vyšplhaly na nová historická maxima. Kupříkladu cenné papíry čokoládoven Hershey si letos připsaly již zhruba 20 procent. Podobnému zhodnocení se blíží i akcie výrobce cukrovinek Mondelez. Unilever a PepsiCo si pak připsaly přibližně šestiprocentní nárůst.

Zmíněné firmy patří mezi podniky, kterým se daří přenášet náklady do prodejních cen, v lepším případě dokážou marže dokonce zvyšovat. I v dobách, kdy na spotřebitele v USA či v Evropě doléhá vysoká inflace nebo vyšší splátky hypoték, si tak drží své zisky. Podstatnou roli v tom sehrává popularita jejich produktů.

• McDonald’s, PepsiCo, GM Flex Their Pricing Power (Wall Street Journal)

• Toblerone maker Mondelez lifts forecasts on price hikes, firm demand (Reuters)

• Pepsi Beats Earnings Expectations, Hikes Guidance. Stock Is Rising (Barrons)

• Hershey forecasts strong full-year revenue on resilient demand, price hikes (Reuters)