Japonská měna je nejslabší od splasknutí nemovitostní bubliny v roce 1990

Kurz japonské měny se ráno propadl vůči dolaru na nejnižší hodnotu za 34 let, do blízkosti hranice 152 jenů. Příčinou je očekávání, že japonská centrální banka zachová svůj uvolněný postoj k měnové politice i přes nedávné zvýšení základní sazby, uvedla agentura Kjódó. Japonský ministr financí varoval před intervencemi na devizovém trhu.

Měna oslabila až na 151,97 jenů za dolar. To je nejnižší hodnota od roku 1990, kdy v Japonsku splaskla bublina na trhu s nemovitostmi a následně i s akciemi. Po deváté hodině středoevropského času dolar k jenu vykazoval růst o 0,1 procenta a pohyboval se kolem 151,70 jenu. Kurz eura vůči jenu byl téměř beze změny a činil 164,07 jenu. Euro vůči dolaru ve stejnou dobu odepisovalo 0,1 procenta na 1,0827 dolaru.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, vykazoval růst o 0,1 procenta na 104,37 bodu.

Investoři prodávali jeny za dolary mimo jiné proto, že mezi Japonskem a Spojenými státy jsou velké rozdíly v úrokových sazbách a centrální banky obou zemí provádějí odlišnou měnovou politiku. Americká centrální banka (Fed) nechala na začátku tohoto měsíce úrokové sazby beze změny, ale očekává se, že letos úroky třikrát sníží. Člen měnového výboru japonské centrální banky Naoki Tamura uvedl, že krátkodobé úrokové sazby prozatím zůstanou blízko nuly, přestože centrální banka učinila krok k normalizaci své měnové politiky, když minulý týden ukončila záporné úrokové sazby.

Japonský ministr financí Šuniči Suzuki po dalším poklesu jenu prohlásil, že úřady by mohly podniknout „rozhodné kroky“. Tento výraz použil na podzim roku 2022, kdy Japonsko naposledy intervenovalo na trhu, aby zastavilo oslabení své měny. Tehdy kurz dolaru k jenu činil 151,94 jenu. Ministr dodal, že vláda vývoj na trhu pozorně sleduje.

Podobně se vyjádřil i guvernér centrální banky Kazuo Ueda. Upozornil, že pohyby měn patří mezi faktory, které mají velký vliv na ekonomiku a ceny. Slabší jen zdražuje dovoz do Japonska, což podporuje inflaci, na druhou stranu ale zlevňuje vývoz.

Kurz japonské měny klesá od minulého týdne, kdy Japonsko poprvé od roku 2007 zvýšilo úrokové sazby, což znamenalo i změnu v jeho dosavadní měnové politice. K faktorům, které mají negativní dopad na jen, patří využití japonské měny při obchodech nazývaných carry trades, které využívají rozdílů v úrokových sazbách. Investoři si půjčují v měně země s nízkými úrokovými sazbami a získané prostředky investují v zemi s vyššími úroky.

V aktuálním čtvrtletí je japonský jen nejhůře prosperující hlavní měnou. Vůči dolaru zatím klesl o více než sedm procent.