Jaroslav Bukovský: Nejziskovější étéefka dneška aneb jak investovat a zůstat člověkem

Takzvaná étéefka představují krom jiného i alternativu k penzijnímu spoření

Takzvaná étéefka představují krom jiného i alternativu k penzijnímu spoření Zdroj: E15 (Midjourney)

Komunita burziánů v zásadě sestává ze tří typů lidí pohybujících se po parketu. Prvním z nich jsou kriticky smýšlející investoři, kteří si s chladnou hlavou stanoví realisticky dosažitelný tržní výnos a podle toho vybírají své akciové menu. Druhým jsou spekulanti, kteří oportunisticky sázejí na ostřejší tržní výkyvy. Typicky si tedy v prvním kroku vybírají konkrétní tituly, aby maximalizovali svůj výnos. Úspěšný spekulant musí být vybaven šestým, až sedmým smyslem pro anatomii burzy. Bohužel pro ně platívá polozapomenuté rčení: první vyhrání z kapsy vyhání. 

Konečně se na trzích potácejí i sebevrahové. Tedy lidé z ulice, kteří si existenci akciové burzy průběžně připomínají jen díky bulvárním titulkům upozorňujícím na fakt, že akcie jsou zrovna historicky nejdražší. Až to je totiž pro suicidera postačujícím impulzem pro vstup na trh.

Pokud nejste dost chladní pro roli investora, dost prozíraví na roli spekulanta a zároveň neaspirujete na pozici sebevraha, nabízíme vám řešení. Řešení, které vám umožní se v noci vyspat a přes den se více věnovat práci a rodině oproti obchodní aplikaci na svém mobilu. A pochopitelně vydělat. A ačkoli se zdá, že řešení všech velkých problémů musejí být náročná a drahá, tento způsob je triviální a laciný. Jmenuje se „étéefko“. 

Tři podmínky

ETF (Exchange-traded funds) neboli burzovně obchodovatelné fondy jsou z nepochopitelného důvodu napříč Evropou stále tak trochu ve stínu, ačkoli nabízejí podstatně smysluplnější formu spoření na stáří než čeští politici. Umožňují přitom prakticky jedinou sexy formu diverzifikace pod sluncem. Proto si dnes ukážeme patero étéefek, která splňují hned několik náročných podmínek.

Zaprvé jsou to fondy velké, a tudíž s trochou nadsázky požívají všeobecné důvěry investorů. Zadruhé sázejí na perspektivní trhy a odvětví. A nemějte nám za zlé, že za perspektivní trh považujeme Wall Street. Třetí podmínkou je, že do roka a do dne by měly vydělat alespoň pětadvacet procent. S trochou nadsázky se z nich dá za pár minut poskládat portfolio a na zbytek dne můžete vyrazit v klidu sportovat. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!