Jean Pisani-Ferry: Češi by se měli připravit na konec své měny, nastal čas na reformu eurozóny

Jean Pisani-Ferry

Jean Pisani-Ferry Zdroj: profimedia.cz

Budoucím krizím Evropské unie se dá odolat pomocí reformy, míní Jean Pisani-Ferry z bruselského think-tanku Bruegel. Podle něj však musí jít o celý soubor různých změn. Cílem by mělo být například poskytnout jednotlivým zemím eurozóny více volnosti v tom, kolik mohou utrácet z veřejných rozpočtů. 

Proč je nutná reforma Evropské unie a eurozóny právě teď, když je ekonomická situace v Evropě dobrá?

Právě proto, že se ekonomická situace zlepšila. Ekonomický růst se vrátil, trhy jsou klidné, a tak je teď vhodný čas připravit se na těžké doby. Musíme pracovat na posílení eurozóny, učinit ji odolnější, připravit ji na situaci, kdy Evropská centrální banka nebude kupovat dluhopisy jednotlivých zemí, jako to dělá nyní (pozn. red.: Evropská centrální banka tím pomohla předluženým zemím eurozóny, zejména Řecku).

Druhým důvodem, proč je vhodná doba pro reformu eurozóny, je politika. Na stole jsou návrhy na reformu eurozón a očekávalo se, že se o nich bude diskutovat mezi Francií a Německem. Pak se tato diskuse zpozdila, protože se čekalo na vytvoření nové vlády v Německu. Ta minulý měsíc vznikla, a tak je čas pokročit vpřed.

Francouzský prezident Emmanuel Macron má reformu eurozóny i Evropské unie jako jeden z hlavních bodů svého programu. V Německu, jehož souhlas a spolupráce jsou pro takovou reformu nutné, ale vidíme, zdá se, mnohem menší nadšení. Má Berlín skutečně politickou vůli něco s eurozónou udělat?

V německé koaliční smlouvě je zmíněna Evropa hned v první kapitole. Podle mě to už něco znamená. Nyní je tu nový německý ministr financí Olaf Scholz a zatím není jasné, co chce v této oblasti udělat. Zdá se, že zkoumá různé možnosti a v Berlíně probíhá diskuse o reformách. Vidím ale určité signály, že je tu skutečně chuť k určitým reformám i na německé straně. Já ale nejsem politik, mohu jako ekonom jen říci, co je třeba udělat a jaké jsou možnosti.

Jaké reformy eurozóny jsou tedy podle vás nutné? Co je třeba a co je možné udělat?

Nejde udělat jednu věc, musíme udělat několik reforem současně. Vytvořit jakýsi balíček, který bude politicky vyvážený a bude odpovídat preferencím jednotlivých členských států eurozóny. A zároveň bude třeba najít rovnováhu mezi solidaritou jednotlivých států a mezi disciplínou. Často jsou totiž jednotlivé reformy představovány odděleně, jako různé možnosti. Já to ale vidím tak, že se vzájemně doplňují.

Dám vám příklad. Je tu otázka zavedení pobídek bankám, aby diverzifikovaly své portfolio dluhopisů, aby vlastnily méně dluhopisů vydaných jedním národním státem. Je to dobrý nápad, protože to přerušuje vzájemnou závislost států a bank a omezuje problémy, které prohlubují případnou krizi. (pozn. red.: Banky většinou kupují dluhopisy státu, kde sídlí, jako jistou investici. V případě krize to ale vytváří problémy. Hodnota dluhopisů zadluženého státu klesá, banky mají problémy, stát jim pomáhá. Na pomoc si půjčuje prostřednictvím dluhopisů. Tím se více zadluží, dále klesá hodnota dluhopisů v držení bank, banky potřebují další peníze a tak stále dokola).

Pokud ale zavedete taková omezení, musíte něco nabídnout národním státům, aby se necítily najednou bez pomoci. Bez záchranné sítě, kterou jim nabízí přístup jejich bank (pozn. red.: které jsou ochotné státu v případě krize půjčit). Musíte tak zároveň nabídnout národním státům nějakou náhradu, přístup k prostředkům v případě krize nebo jiný způsob pomoci. Jde o provázané věci, politicky i věcně.


Celý rozhovor si můžete přečíst na webu info.cz >>>