Karo Leather z trhu Start narostly tržby i zisk. Letos firma čeká provozní zisk přes 100 milionů

Zařízení v novém výrobním závodě společnosti Karo Leather v Brtnici na Vysočině. Donedávna firma zpracovávala kůže pouze v nedalekém Boršově.

Zařízení v novém výrobním závodě společnosti Karo Leather v Brtnici na Vysočině. Donedávna firma zpracovávala kůže pouze v nedalekém Boršově. Zdroj: Karo Leather

Silně růstový rok má za sebou zpracovatel kůží Karo Leather, s jehož akciemi se obchoduje na trhu Start pražské burzy. Tržby firmy vzrostly v minulém roce o desítky procent, narostl i provozní zisk. Letos by měla jít podle výhledu managementu firmy čísla opět nahoru, když se na hospodaření naplno projeví produkce druhého závodu v Brtnici. Ten zahájil výrobu v závěru minulého roku.

Tržby poskočily v roce 2023 o 66 procent na 317 milionů korun. Provozní zisk EBITDA, tedy výsledek před započtením úroků, daní a odpisů, se zvýšil o 58 procent na 36 milionů korun. Zisk mohl být ještě vyšší, ale negativně se na něm projevila účetní operace spojená s jednorázovým ztrátovým odprodejem historických zásob. Bez této transakce by EBITDA činila dokonce bezmála 60 milionů korun.

Vzhůru mířila rovněž produkce firmy Karo Leather. Společnost loni poprvé překonala milionový milník v objemu zpracovaných a prodaných kůží. Nárůst zde byl o více než 50 procent. Usně směřují zejména k odběratelům z řad výrobců nábytku. Firma se však netají tím, že by chtěla více kůží prodávat i obuvníkům. Loni na podzim v této souvislosti oznámila zahájení spolupráce se zlínskou společností Vasky.

„Letos by měl objem prodané produkce vyrůst o dalších 17 procent na 1,18 milionu metrů, a v roce 2025 cílíme na 1,31 milionu metrů čtverečních zpracovaných a prodaných usní,“ nastínil letošní plány finanční ředitel Jakub Hemerka. Ambiciózní jsou i záměry týkající se hospodaření. Provozní zisk EBITDA by měl letos dosáhnout 103 milionů korun. 

„Máme se kam posouvat a růst. Náš obor má obrovský potenciál a jsme schopni v případě dalších investic znásobovat svoje kapacity i ziskovost," řekl generální ředitel a zakladatel Karo Leather Pavel Klvaňa.

Do minulého roku firma vyráběla jen v Boršově, tedy nedaleko Brtnice. Chloubou nové brtnické továrny je automatický třídič kůží, který využívá software na bázi umělé inteligence. Stroj zvládne sám třídit zpracovávané kůže podle stovek různých parametrů.

„Karu se v roce 2023 dařilo zvyšovat průměrné ceny i marži na prodaný metr. Letos bude pro společnost klíčové spuštění a náběh nového závodu v Brtnici, který jí otevře cestu k širšímu výrobnímu portfoliu s vyššími maržemi,“ okomentoval výsledky Jan Tománek, analytik Fio banky.

Společnost Karo Leather již dříve avizovala, že do konce roku 2026 chce přesunout své akcie ze Startu, který je určený pro menší a střední podniky, na hlavní trh pražské burzy. I kvůli tomu hodlá brzy přejít na mezinárodní účetní standardy IFRS. V plánu je také změna účetní měny z koruny na euro.

Na trhu Start se s cennými papíry firmy Karo Leather obchoduje od roku 2019. Tehdy se v primární veřejné nabídce prodávaly akcie firmy po 40 korunách za kus. V závěru minulého týdne byl kurz 156 korun. Tržní hodnota firmy tak činí 780 milionů korun. 

Loni na podzim koupila podíl v Karo Leather společnost Bonaf Finance podnikatele Jiřího Lupače. Ten v minulosti vybudoval přerovskou skupinu EMOS, která patří k předním středoevropským hráčům mezi dodavateli světelných zdrojů pro domácnosti a průmysl.

Dalšími významnými akcionáři jsou zakladatelé Pavel Klvaňa a Jakub Hemerka a také fond Czegg Ventures ze skupiny Starteepo finančníka Františka Bostla. Vedle nich akcie firmy drží rovněž drobní investoři, podílové a penzijní fondy.