Podnikatel Lupač koupil za 80 milionů podíl ve firmě Karo Leather z trhu Start

Zařízení v novém výrobním závodě společnosti Karo Leather v Brtnici na Vysočině. Donedávna firma zpracovávala kůže pouze v nedalekém Boršově.

Zařízení v novém výrobním závodě společnosti Karo Leather v Brtnici na Vysočině. Donedávna firma zpracovávala kůže pouze v nedalekém Boršově. Zdroj: Karo Leather

Zpracovatel kůží Karo Leather, s jehož akciemi se obchoduje na pražské burze, má nového významného investora. Desetiprocentní podíl koupila za 80 milionů korun firma Bonaf Finance podnikatele Jiřího Lupače. Kapitál bude využit zčásti na snížení zadlužení a zčásti na posílení pracovního kapitálu před plánovanou expanzí.

„V českém průmyslu se pohybuji 35 let a mám zájem být součástí rostoucích českých podniků, jako je Karo Leather, a podporovat je,“ okomentoval nákup akcií investor a podnikatel Jiří Lupač.

Lupač v minulosti vybudoval přerovskou skupinu EMOS, která patří k předním středoevropským hráčům mezi dodavateli světelných zdrojů pro domácnosti a průmysl, ale i dalších produktů drobného elektra. Na začátku roku 2022 společnost prodal francouzskému koncernu Legrand, s jehož akciemi se obchoduje na pařížské burze. V rámci Legrandu je EMOS nadále samostatnou divizí.

Vstup nového investora se uskutečnil prodejem 500 tisíc stávajících akcií zakladatelů Pavla Klvani a Jakuba Hemerky, kteří nyní dohromady ovládají zhruba 23procentní podíl. Získané finance z prodeje oba vložili do společnosti jako zápůjčku akcionářů. Třetinovým a zároveň největším akcionářem společnosti Karo Leather zůstává fond Czegg Ventures ze skupiny Starteepo Františka Bostla. Dohromady tak Czegg Ventures, Klvaňa, Lupač a Hemerka ovládají dvě třetiny akcií.

Prodej akcií novému investorovi proběhl formou takzvaného předúpisu akcií, a to s ohledem na časovou náročnost příprav standardního úpisu akcií na burze. „Během následujících 18 měsíců máme vzájemně vypsané opce na nákup a prodej a předpokládáme, že většina prodaných akcií se vrátí zpět do našich rukou, a to za smluvně sjednanou cenu akcie 208 korun," přiblížil transakci finanční ředitel Karo Leather Jakub Hemerka.

Klvaňa s Hemerkou věří, že prostředky na zpětný odkup akcií získají z budoucího provozního cash flow Karo Leather, které se díky nedávno otevřenému novému výrobnímu závodu v Brtnici v příštím roce výrazně navýší, nebo případně ze standardního úpisu, respektive prodeje nových akcií společnosti na pražské burze.

„Pokud by Karo potřebovalo naše peníze dále investovat, a náš vklad by tak musel ve firmě zůstat, spojili bychom plánovaný přechod na hlavní trh pražské burzy s úpisem nových akcií, a akcionářskou strukturu tak finálně narovnali,“ dodal Hemerka. 

Společnost Karo Leather již dříve avizovala, že do konce roku 2026 chce přesunout své akcie na hlavní trh pražské burzy. I kvůli tomu hodlá brzy přejít na mezinárodní účetní standardy IFRS.V plánu je také změna účetní měny z koruny na euro.

Na trhu Start, který je určený pro získávání kapitálu menšími a středními podniky, se s cennými papíry firmy Karo Leather obchoduje od roku 2019. Tehdy se v primární veřejné nabídce prodávaly akcie firmy po 40 korunách za kus. V závěru čtvrtečního obchodování byla cena 180 korun. Tržní hodnota firmy tak činí 900 milionů korun.