Koronavirus opět úřadoval na burzách. Srazil zejména asijské trhy

Od svého pátečního rekordu zažívá newyorská burza jen propady

Od svého pátečního rekordu zažívá newyorská burza jen propady Zdroj: ČTK / AP / Nicole Pereira

Socha Nebojácné dívky na Wall Street, před budovou burzy NYSE
Wall Street
3
Fotogalerie

Na světové burzy se opět vrátil strach z koronaviru. Nepříznivý vývoj v asijských zemích tvrdě srazil burzy v Tokiu, Soulu nebo například Hongkongu. Po předchozích výprodejích se však nedařilo ani kapitálovým trhům v Evropě.

„Hlavními zprávami je zhoršující se pandemická situace v Asii, kde Indie zaregistrovala rekordní počet úmrtí a v Japonsku se připravuje lockdown okolo Tokia,“ uvádí analytik České spořitelny Jan Šafránek a dodává: „Mimo to se ocenění akciových trhů zdálo po sérii růstu napnuté, takže určitá korekce není překvapivá, ať už ji spustí jakýkoliv faktor.“

Indie za posledních čtyřiadvacet hodin oznámila rekordní počet případů nakažených koronavirem (295 041) a rovněž rekordní počet úmrtí (2023). Japonsko se pak přiblížilo k vyhlášení nouzového stavu kvůli rozšíření COVID-19 ve dvou ekonomicky nejdůležitějších oblastech: Tokia a Osaky. Pandemie ale začíná dělat potíže například i v kanadském Torontu.

Hodnota japonských korporací se včera propadla o dvě procenta, jihokorejské firmy přišly o 1,5 procenta a podobné ztráty zažila rovněž burza v Hongkongu. „Růst nákazy v Indii a Jjaponsku se jeví jako hlavní příčina za propady akcií v Asii a Oceánii,“ komentovala vývoj pro agenturu Bloomberg Margaret Yangová, investiční strategička DailyFX. Akcie v této části světa přišly v průměru podle indexu MSCI Asia Pacific o 1,4 procenta ze své hodnoty.

Už během pondělí a úterý navíc zažily americké akcie dva propady v řadě, což je v posledních týdnech nevídaná věc. A na včerejší nevydařené obchodování v Asii pak navázaly nevalnými výsledky rovněž evropské burzy včetně pražské. 

Během odpoledne německá a italské akcie rostly nepatrně o desetiny procenta. Tituly na pražské burze pak v průměru ztrácely okolo 0,8 procenta. Důvod k jásotu nedávaly ani kontrakty na americké akcie, které naznačovaly propad technologických firem. Ty táhly dolů výsledky Netflixu. „Oznámil menší počet předplatitelů, než se čekalo,“ říká portfolio manažer společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. 

Netflix totiž přidal jen 3,98 milionu předplatitelů během prvního čtvrtletí, zatímco analytici v  průměru očekávali 6,29 milionu. A samotná firma odhadovala přírůstek na šest milionů zákazníků. Streamovací gigant tak včera zahájil obchodování dramatickým propadem o více než osm procent.

Za hlavní důvod nynějšího poklesu na burzách  považuje Pfeiler příliš vysoké ocenění akcií. „Bylo už příliš euforické,“ zdůrazňuje. Klíčový ukazatel americké burzy - index S&P 500 dostal v pátek na rekordní hodnotu 4 185,47 bodu. Na nejvyšších úrovních v historii jsou však rovněž celosvětové akcie.

V současnosti existuje celá řada rizik, které mohou akcie poslat dolů. Podle Pfeilera jde zejména o inflaci, pomalý průběh očkování, ale rovněž nové varianty koronaviru. 

Obavy z pomalejšího rozjezdu světové ekonomiky ale nepoškodily pouze akcie, když se o 1,1 procenta snížila cena barelu ropy Brent na 65,9 dolaru.