Křetínský s Tkáčem vlastní už šestiprocentní podíl v britské poště Royal Mail

Royal Mail

Royal Mail Zdroj: CTK/AP

Royal Mail
Royal Mail
Royal Mail
Daniel Křetínský
5
Fotogalerie

Investiční fond Vesa Equity, který ovládají Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, získal začátkem května 5,35procentní podíl v britské Royal Mail, tamním privatizovaném ekvivalentu České pošty. Vesa Equity se tím stala třetím nejsilnějším akcionářem více než půl tisíciletí staré značky. Následně Vesa na trhu ještě dokupovala. Ke čtvrtku jí připadalo 6,01 procenta akcií. 

Podle médií ve Spojeném království, která o transakci informovala, se nyní budou množit spekulace o tom, zda Vesa Equity nebude chtít svůj podíl ještě dál navyšovat. Detaily transakce na volném trhu včetně dalších plánů s investicí do britské pošty odmítli zástupci Vesa Equity komentovat. Stanovisko k věci neposkytl ani management Royal Mail. 

Necelých 15 procent akcií britské královské pošty patří fondu Schroder Investment Management, 7,5 procenta spravuje Royal Mail Incentive Plan, což je sdružení akcionářů z řad zaměstnanců pošty, především výše postavených manažerů. Menší podíly – v evidenci burzy nad dvě procenta – má pak ještě sedmička dalších fondů. 

Výpočtem podle aktuální tržní kapitalizace firmy má podíl Vesa Equity hodnotu okolo 2,5 miliardy korun. Cena akcií Royal Mail, která je obchodována na londýnské burze, přidala v pondělním dopoledním obchodování, kdy byly zprávy o vstupu Vesa Equity do podniku zvřejněny, asi pět procent. 

Od začátku roku ale akcie oslabily asi o 30 procent, vedení firmy v březnu zrušilo plánované vyplacení dividendy akcionářům s odkazem na nutnost přípravy na horší časy. Analytici nicméně upozorňují, že s karanténou nařízenou lidem ve Velké Británii roste preference on-line nakupování a potřeba rozvážkových služeb. 

Royal Mail je dnes soukromě vlastněnou společností. Do roku 2015 si v ní po částečné privatizaci v roce 2011 zachovávala podíl vláda Spojeného královstí v režimu takzvaného public private ownership. V roce 2016 pak firma oslavila 500 let od svého založení a i díky této historii je nejen v Anglii, Walesu, Skotsku a v Severním Irsku ikonou. 

Za rok 2019 Royal Mail známá mimo jiné výraznými červenými poštovními budkami utržila 10,6 miliardy liber při provozním zisku 160 milionů liber. Firma zaměstnává 162 tisíc lidí. 

Pro Křetínského s Tkáčem jde v krátké době o další mezinárodní expanzi. V nedávné době získali nákupem akcií vliv například na německý retailový řetězec Metro, francouzskou síť supermarketů Casino či francouzská média včetně známého deníku Le Monde. Skupina EPH, kterou Křetínský řídí, je pak aktivní na evropském energetickém trhu, i ve Velké Británii vlastní několik elektráren. 

Pozn. redakce: Daniel Křetínský a Patrik Tkáč vlastní prostřednictvím společnosti Czech Media Invest vydavatelství Czech News Center, jehož součástí je i deník E15 a jeho web E15.cz.