Kvartální pravidlo Wall Street favorizuje Bidena. Burzy ale jméno tolik nezajímá

Americká burza je nedaleko od rekordů.

Americká burza je nedaleko od rekordů. Zdroj: Reuters

Wall Street zajímá jednoznačný výsledek prezidentských voleb.
Wall Street může vítězství Joea Bidena mírně znepokojit.
Akciím nahrává spíše zachování statu quo.
Akciový index S&P 500 během třetího čtvrtletí mírně oslabil.
Wall Street zajímá osud daňové reformy Donalda Trumpa i rychlá dohoda o fiskálním balíčku pro ekonomiku.
6
Fotogalerie

Americké volby vyhraje, byť o fous, demokratický kandidát Joe Biden. Alespoň to ukazuje jednoduchý tržní indikátor opírající se o skóre akciového indexu S&P 500 v období tří měsíců před prezidentskými volbami. Index uzavřel předvolební kvartál s mírnou ztrátou 0,04 procenta. Nástroj využívaný americkou analytickou agenturou CFRA přitom v případě ztráty indexu praví, že stávající šéf Bílého domu s 88procentní pravděpodobností opustí Oválnou pracovnu. 

„Trhy očekávají spíše vítězství Joe Bidena, tedy tato očekávání jsou už částečně v cenách zahrnuta. Nejhorší dopad na trhy bude mít případný nejasný výsledek a spory o regulérnost voleb,“ soudí ekonom a partner poradenské společnosti PwC Petr Kříž.

Poselství indexu S&P 500 se kryje s výsledky průzkumu veřejného mínění, které v posledních dnech poměrně přesvědčivě favorizují Joe Bidena. S jeho vítězstvím spojují byznysmeni primárně hrozbu zrušení Trumpovy daňové reformy, která snížila zdanění korporací z až 39 na 21 procent.

„Pro firmy by šlo samozřejmě o nepříznivou zprávu a očekávali bychom negativní tržní reakci,“ říká analytik J&T Banky Milan Vaníček. 

Ani přesvědčivé Bidenovo vítězství nemusí přinést uklidnění. Mocenskou pozici nového prezidenta zásadně ovlivní i výsledek paralelních voleb do obou komor amerického Kongresu. Zatímco Sněmovnu reprezentantů kontrolují demokraté, v Senátu hrají prim republikáni.

„Pokud demokraté kromě získání úřadu prezidenta dostanou pod kontrolu i celý Kongres, usnadní to hladký průchod štědrého stimulačního balíku na podporu ekonomiky,“ zdůrazňuje investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select Richard Bechník s tím, že pokud by republikánům zůstala současná senátní většina, mohou vyjít Bidenovy snahy vniveč. 

Právě osud dodatečného stimulačního balíčku o objemu jednoho bilionu dolarů se v příštích měsících stane významným faktorem pro nálady na Wall Street. Zatímco fiskálnímu balíčku jsou nakloněni oba kandidáti, roztříštěná moc mezi prezidenta a obě komory Kongresu by dohodu zřejmě oddálila.

„Pokud se demokratům nepodaří obsadit Senát, popřípadě získat pouze velmi tenkou majoritu, nastane méně výrazná tržní reakce. Schvalování stimulů totiž bude podstatně náročnější,“ soudí analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler.

Analytici se ovšem shodují, že dlouhodobě významnějším impulsem pro akciové trhy bude spíše než nová tvář šéfa Bílého domu politika americké centrální banky Fed. „Vzhledem k extrémním rozpočtovým schodkům letos i příští rok bude klíčové, do jaké míry bude Fed pokračovat s monetizací amerického vládního dluhu,“ zdůrazňuje investiční stratég Consequ Michal Stupavský. Případný odklon od ochoty americké centrální banky nakupovat státní dluh by mohl vést k růstu nákladů Ameriky na financování schodků.