Objemy obchodů s kryptoaktivy na platformě Robinhood padají. Spolu s tím i akcie firmy

Předloni šéf Robinhood Vlad Tenev oslavoval vstup firmy na burzu Nasdaq. Od té doby cena akcií výrazně spadla.

Předloni šéf Robinhood Vlad Tenev oslavoval vstup firmy na burzu Nasdaq. Od té doby cena akcií výrazně spadla. Zdroj: Reuters

Obchodování s kryptoměnami a různými digitálními aktivy zažívalo během pandemie covidu obrovský boom. Mnoho drobných investorů po celém světě si otevíralo obchodní účty a s vidinou rychlého zbohatnutí či jen kvůli zahnání nudy sázelo na pohyby bitcoinu, etherea, solany či dogecoinu. Jak však ukazují například poslední čísla americké populární brokerské platformy Robinhood, zájem o spekulace na kryptotrhu s ústupem pandemie od loňského roku prudce klesl.

Během vrcholu přede dvěma lety se příjmy z transakcí, které klienti uskutečnili v rámci obchodování s bitcoinem a dalšími digitálními mincemi, podílely na celkových tržbách Robinhoodu z více než 40 procent. Podle posledních čísel zveřejněných na začátku tohoto týdne však už jde jen o pouhých devět procent.

V porovnání s květnem loňského roku spadly objemy obchodů s kryptem na platformě Robinhood o 68 procent, tržby pak o 53 procent. Na podobný klesající trend ukazují i data samotných kryptoburz. 

Za výrazně nižší aktivitou drobných investorů je třeba hledat zejména opadnutí spekulativní horečky, která například cenu bitcoinu vyhnala předloni na více než 60 tisíc dolarů. Přitom na jaře 2020 se dal bitcoin nakoupit i za méně než šest tisíc dolarů. V současnosti se nejznámější virtuální měna obchoduje za méně než 30 tisíc dolarů.

Právě značný růst ceny bitcoinu i dalších kryptoaktiv během let 2020 a podstatné části roku 2021 přilákal na trh po celém světě desítky milionů nováčků, kteří si vůbec poprvé otevřeli účet, ať už u brokera Robinhoodu, či u kryptoměnových burz. V USA byly populární hlavně Coinbase a již zkrachovalá burza FTX, mezinárodně pak je největším trhem nadnárodní platforma Binance.

Masa drobných investorů nakupovala kryptoaktiva v očekávání dalšího růstu, jak však ukázala například loňská analýza Banky pro mezinárodní vypořádání (BIS), právě drobní retailoví hráči kvůli špatnému načasování nákupů a propadům cen utrpěli ztráty. A nejspíš i proto na kryptoburzy následně zanevřeli, což se projevuje na výrazně nižších objemech obchodů.

Studie, kterou experti BIS zveřejnili loni v listopadu, se zabývala obchodováním s kryptoaktivy v desítkách zemí po celém světě a na datech z let 2015 až 2022 dospěla k závěru, že navzdory strmému růstu cen po většinu tohoto období odhadem 73 až 81 procent globálních, zejména drobných investorů na investicích do krypta prodělalo. „Velcí investoři (velryby) měli tendenci prodávat v dobách, kdy menší investoři naopak nakupovali,“ píše se v analýze.  

Samotná platforma Robinhood, která se stala už před pandemií populární díky nabídce investování do akcií bez poplatků, vstoupila na burzu na konci července 2021, tedy v době, kdy spekulativní horečka na kryptotrzích vrcholila. V primární veřejné nabídce (IPO) firma prodala investorům akcie po 38 dolarech, což ji ocenilo na více než 30 miliard dolarů.

Na úvod tohoto týdne byl kurz akcií Robinhoodu už jen okolo 9,30 dolaru. Tržní hodnota firmy je tak pod devíti miliardami dolarů.