Photon Energy plánuje vstup na hlavní trhy burz v Praze a Varšavě

Elektrárna v australském Leetonu

Elektrárna v australském Leetonu Zdroj: Photon Energy

Generální ředitel Photon Energy Georg Hotar
Generální ředitel Photon Energy Georg Hotar
3
Fotogalerie

Mezinárodní solární společnost s českými kořeny Photon Energy N.V. plánuje přesun na hlavní trhy burz v Praze a Varšavě. Dosud byla firma obchodovaná na vedlejších trzích obou burz - New Connect ve Varšavě a Free Market v Praze. Podmínkou přijetí akcií k obchodování je schválení příslušných usnesení valnou hromadou společnosti.

Přechod Photon Energy na hlavní trhy uvedených burz nebude podle firmy zahrnovat žádnou nabídku nových nebo stávajících akcií. Akcie společnosti budou podle Kyslého následně uvedeny také na kotačním lístku (Quotation Board) burzy cenných papírů ve Frankfurtu s cílem umožnit investorům z eurozóny získat akcie společnosti bez měnového rizika.

Photon Energy byla založena v roce 2008 v Praze, současné sídlo má v Amsterdamu. Další kanceláře má firma v Česku, na Slovensku, v Maďarsku, v Rumunsku, v Polsku, ve Švýcarsku, v Peru a v Austrálii. Společnost postavila v Evropě a Austrálii fotovoltaické elektrárny s výkonem více než 80 megawattů (MW). Na alternativní trh pražské burzy vstoupila firma v roce 2016.

Společnost připomněla, že v loňském roce si zajistila bankovní financování na 15 let ve výši 28,3 milionu eur (asi 780 milionů korun) pro 46 projektů v Maďarsku s celkovou kapacitou 31,5 MW. Taktéž loni Photon Energy také navýšila svůj pětiletý dluhopis v eurech s úrokovou sazbou 7,75 procenta na 37,5 milionu eur (asi 1,03 miliardy korun).

V prvním čtvrtletí letošního roku zvýšila firma meziročně tržby o 26,6 procenta na 5,3 milionu eur (zhruba 146 milionů korun). Provozní zisk EBITDA stoupl proti prvním třem měsícům loňského roku o 28,9 procenta na 1,4 milionu eur (asi 38,2 milionu korun). Dceřiná společnost Photon Energy Operations poskytuje provoz, servis a monitoring fotovoltaických elektráren s výkonem více než 300 MW, z toho přes 130 MW v Česku.

„Vzhledem k solidnímu růstu našeho podnikání, a to jak finančně, tak operativně, jsme přesvědčeni, že v kontextu dynamického růstu polského fotovoltaického sektoru a jeho rostoucí důležitosti v rámci našich strategických plánu je pro nás kotace na hlavním trhu nejvhodnější platformou pro náš další růst. Jsme přesvědčeni, že s přechodem na hlavní trhy burz ve Varšavě a v Praze a také s uvedením našich akcií na kotační lístek frankfurtské burzy zlepšíme profil naši společnosti a dále rozšíříme investorskou základnu,“ uvedl dnes generální ředitel Photon Energy Georg Hotar.

Analytik společnosti Starteepo Dušan Jilčík záměr označil za dobrou zprávu pro pražskou burzu. „Photon Energy bude více vidět na burzovním lístku vedle velkých akcií jako ČEZ nebo O2. Může tak více lákat investory a zlepší se i likvidita akcií, tedy schopnost rychle akcie nakoupit nebo prodat bez toho, aby se výrazněji změnil kurz nevýhodným směrem,“ uvedl. Jedním z možných záměrů firmy podle něj může být příprava na příchod nového strategického investora.

Ze statistik Burzy cenných papírů Praha vyplývá, že objemy obchodů na akciovém trhu pražské burzy loni meziročně klesly o 22,5 miliardy na 120 miliard korun, v roce 2018 činily 142,5 miliardy korun. Byly tak nejnižší od roku 1994. Ještě v roce 2007 obchody překročily bilion korun. Poté postupně klesaly až na loňskou rekordně nízkou úroveň.

Analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler už dříve řekl, že jde o dlouhodobý trend, obchodování na pražské burze podle něj se nikdy nevzpamatovalo z krize v roce 2008. Dodal, že velké a stabilní společnosti tuzemskou burzu spíše opouštějí. V posledních letech se na hlavním trhu pražské burzy přestal obchodovat například petrochemický holding Unipetrol nebo sázková společnost Fortuna.

Instalovaný výkon solárních elektráren od roku 2012 v Česku stagnuje nebo roste jen mírně. Podle dat Energetického regulačního úřadu bylo na konci loňského roku v Česku instalováno asi 2045 MW zdrojů, které energii ze slunce vyrábějí. Při takzvaném solárním boomu se instalovaný objem solárních elektráren v ČR zvýšil za rok víc než čtyřnásobně, a to z 465 MW ke konci roku 2009 na 1959 MW v roce 2010. Kritikem podpory solárních zdrojů je mimo jiné prezident Miloš Zeman.