Pražská burza se vymanila z výrazných ztrát minulého týdne. Evropské i americké akcie dál padají

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: profimedia.cz

Pražská burza byla jedním z relativně mála parketů, kterým se v pondělí podařilo vyhnout se výraznějším červeným číslům. V uplynulém týdnu hodnota akcií na tuzemském trhu propadla o dvanáct procent. Akcie na evropských trzích zahájily týden silným poklesem, který odráží další přísná opatření, k nimž přistupují jednotlivé státy ve snaze omezit šíření koronaviru. Nejvýraznější ztráty měly opět firmy působící v turistice a letecké dopravě.

Index PX na úvod nového týdne obchodování sice klesl, ale pouze o 0,07 procenta na 738,28 bodu. Výraznějšímu oslabení bránily hlavně akcie bankovní skupiny Erste, které zdražily o více než osm procent.

Jinak je na tom u investorů česká měna. Ta oslabovala k oběma hlavním světovým měnám. Koruna kolem 17 hodiny ztrácela oproti předchozímu závěru vůči euru o 50 haléřů na 27,85 koruny za euro a k dolaru o 28 haléřů na 25,88 koruny za dolar. Česká měna se tak k euru propadla na nejslabší úroveň od ledna 2015 a k dolaru od ledna 2017. 

Evropské indexy prohloubily ztráty

Panevropský index STOXX 600 obchodování uzavřel poklesem o 4,3 procenta na 281,42 bodu. Výrazné ztráty měly akciové trhy ve Španělsku, Francii a Británii, kde hlavní indexy klesly o více než tři procenta.

Nové odhady dopadů koronavirové krize na německou ekonomiku poslaly dolů také německý index DAX, který odepsal 2,1 procenta na 8741,15 bodu.

Americké akcie zakončily ve ztrátě, a to navzdory sérii dalších rázných opatření Fedu na podporu ekonomiky. Index Dow Jones odepsal 3,04 procenta na 18 591,93 bodu. Širší index S&P 500 odepsal 2,93 procenta na 2237,40 bodu a míří k nejhoršímu měsíci od druhé světové války. Oproti únorovému maximu klesl zhruba o 34 procent. Index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se snížil o 0,27 procenta na 6860,67 bodu.

Ropa dál zlevňuje

Ceny ropy na počátku nového týdne pokračují v propadu. Pandemie koronaviru téměř zastavila cestování a průmyslovou aktivitu ve světě, což způsobuje propad poptávky. v pondělí k poklesu ceny přispělo i prudké snížení cen benzinu v USA na rekordní minimum. Americké ropě se však později podařilo většinu ztrát smazat.

Kolem 18. hodiny severomořská ropa Brent ztrácela tři procenta, barel se obchodoval za 26,16 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 0,4 procenta na 22,54 dolaru za barel.

Ceny Brent i WTI zaznamenaly pokles již čtyři týdny za sebou. Cena WTI se minulý týden propadla o 29 procent, což byl největší pokles od začátku války v Perském zálivu v roce 1991, píše agentura Reuters.